Les advocades se senten discriminades pels seus companys homes

Un estudi del Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE) mostra les dificultats que pateixen les dones en aquest sector


Un estudi del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE) assegura que les dones del sector encara estan discriminades respecte als seus companys homes. Tot i que les advocades són majoria a la professió, encara els costa arribar als llocs de direcció dels col·legis o els grans despatxos, i pateixen discriminació durant l'embaràs i la maternitat.

Per això, demanen que es mantinguin les quotes, que es flexibilitzin les mesures de conciliació familiar i que no se les relegui a papers secundaris. L’informe s’ha fet amb 15 focus groups en 15 col·legis de l’advocacia de tot l’Estat, i s’ha presentat aquest dijous a la tarda en el quart ‘Women Business & Justice European Forum’ que s’ha celebrat al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

En les noves generacions les dones ja superen els homes en l’advocacia i en total són el 53% dels professionals del sector, però només el 22% dels col·legis de tot l’estat estan dirigits per dones.

Segons el document, l’anomenat sostre de vidre és molt present sobretot als grans despatxos d’advocats. Moltes advocades surten d’aquests despatxos i se’n van a fer d’advocades d’empreses on se senten més reconegudes, valorades i amb més possibilitats de conciliació laboral. Moltes advocades també lamenten que se les consideri més adequades pel dret de família que per altres àmbits més lucratius com el mercantil. També pateixen biaix de gènere per part dels clients, que prefereixen parlar amb advocats homes perquè se’ls considera més agressius.

L’informe recomana que els col·legis de l’advocacia facin campanyes de sensibilització visibilitzant i posant en valor la feina de les dones advocades. També es demana garantir la paritat de ponents en els congressos i jornades organitzats pels col·legis, sobretot en l’àmbit penal, concursal i mercantil, on hi ha més diferència de presència d’homes i dones.

L’embaràs i la maternitat continuen perjudicant les dones en l’àmbit laboral, i l’advocacia no és una excepció. A més, en alguns despatxos se’ls acaben adjudicant els casos menys rendibles econòmicament o se les promociona menys per ascendir en l’escalafó. Tampoc hi ha gaires mesures de flexibilitat horària per conciliar la feina amb les tasques familiars.

És per tot això que les advocades veuen necessari establir quotes perquè “la diversitat no sorgeix de manera natural”. Així, demanen que almenys el 40% de les directives dels col·legis professionals siguin dones. A més, denuncien que molts plans d’igualtat no es compleixen a la pràctica. En els casos d’assetjament o discriminació, les advocades demanen més prevenció i protecció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article