Pot la musicoteràpia millorar el benestar dels pacients ingressats a l’UCI?

L’Hospital del Mar analitzarà l’estat de persones amb diagnòstics de deliri per determinar si la música ajuda a reduir els seus nivells d’estrès


Comprovar com la música com a teràpia aplicada als pacients ingressats a l’UCI ajuda a la seva evolució. Aquest és l’objectiu de l’estudi que acaba de posar en marxa el Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar en col·laboració amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, el qual analitzarà la reducció dels nivells d’estrès i la millora dels indicadors de benestar en pacients amb diagnòstics de deliri. El projecte de recerca ja està en marxa i es preveu tenir els primers resultats abans de sis mesos.

La musicoteràpia es basa a aplicar un programa musical adaptat a cada pacient de forma individual per donar resposta a la seva situació, evolució i capacitat de resposta. La seva finalitat és ajudar a la seva evolució, reduir els nivells d’estrès i facilitar la seva interacció amb el seu entorn.

“A banda, s’espera que amb aquesta eina d’humanització es disminueixi la necessitat de medicació sedant i ansiolítica. I, per tant, reduir possibles interaccions medicamentoses i efectes adversos d’aquests fàrmacs”, apunta Cristina Climent, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i una de les coordinadores del programa d’humanització.

L’estudi que s’ha posat en marxa se centrarà en pacients amb diagnòstic de deliri, hiperactiu o hipoactiu, i analitzarà l’efecte que té la musicoteràpia en reduir la incidència del deliri en aquests pacients. La seva importància ve derivada del fet que “el deliri és una conseqüència freqüent i greu dels pacients que requereixen ingrés a l’UCI i s’associa a complicacions greus i a més estada a l’hospital”, com explica Irene Dot, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i una de les coordinadores del programa.

En aquest sentit, es recolliran mostres de saliva abans i després de la intervenció per analitzar determinats metabòlits que funcionen com a indicadors dels nivells d’estrès i de benestar del malalt, per poder determinar els beneficis de l’actuació sobre el seu estat.

Una UCI pionera en programes d’humanització

L’UCI de l’Hospital del Mar té una llarga trajectòria en l’aplicació de musicoteràpia aplicada en els seus pacients. Una experiència que es va veure interrompuda per la pandèmia de la COVID-19, que va obligar a aturar bona part dels projectes d’humanització d’aquest espai. Ara es reprèn, gràcies a la filantropia de la Fundació Manuel Lao i la col·laboració de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que han permès recuperar la iniciativa amb musicoterapeutes vinculats a Huella Sonora Musicoterapia.

De fet, la unitat de cures intensives de l’Hospital del Mar és pionera en aplicar programes d’humanització de les cures per millorar el tractament i l’evolució de les persones ingressades. En aquest sentit, a banda de la musicoteràpia, es realitzen sortides terapèutiques per veure el mar i s’utilitza la tecnologia de realitat virtual per millorar el seu estat d’ànim i ajudar en els exercicis de recuperació física; així com es permet l’entrada d’animals terapèutics.

“L’objectiu dels programes d’humanització és que el pacient evolucioni més ràpidament en el seu procés de recuperació, rebi abans l’alta i ho faci amb menys seqüeles”, explica Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article