Salut prepara una llei per prohibir fumar en entorns escolars, parades de bus i terrasses

S’oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros


El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac —i, per tant, no s’hi podrà fumar— espais públics com les entrades d’escoles, les parades d’autobús o les terrasses d’establiments. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar-la “en les properes setmanes” i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari.

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va aturar el 2017 i que des de llavors es manté estable la xifra d’aproximadament un 24% de fumadors. Ha afegit que sempre que s’ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar i per aquest motiu la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya, i que ho farà, tot i que ha reconegut que hi ha d’haver un “període de transició” perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat, però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.

D’altra banda, a partir del gener s’oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que s’hi podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar. Argimon ha detallat que els tractaments per deixar de fumar basats en substituts de la nicotina costen uns 300 euros, de manera que amb la seva gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques per a les persones amb menys recursos.

Els restauradors, “sorpresos” per la prohibició

Els restauradors es mostren “sorpresos” que no els hagin consultat la prohibició de fumar a les terrasses. Ho ha explicat aquest divendres el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, en una entrevista a Rac1, assegurant que “no hi havia cap problema” en aquesta matèria i que s’ha pres sense conèixer “la realitat” dels usuaris.

Pallarols ha retret al conseller que no s’hagi reunit mai amb el sector tot i haver-li fet “desenes de peticions”. El director del gremi també ha qüestionat directament l’anunci, el qual considera que s’ha fet amb poca “coherència”, ja que en el moment àlgid de la pandèmia ja es va fer aquest debat, on segons Pallarols, Argimon va dir que “ja n’hi havia prou de prohibicions”. “Es contradiu amb allò que va dir prèviament”, ha reblat, “s’ha d’esperar rigor i responsabilitat per part d’un conseller”.

D’altra banda, ha assegurat que el Gremi va realitzar una enquesta on més del 80% dels participants asseguraven que estaven d’acord amb la normativa, “que ja és una de les més restrictives”, ha insistit. Per això, Pallarols ha assenyalat que “no hi ha un problema de convivència” i ha retret que s’hagi optat per aquesta decisió en un moment “d’incendi absolut” en el qual la societat es troba amb una gran “preocupació econòmica” i amb la “inflació desbordada”.

Respecte als pròxims passos, el director del gremi ha demanat “tornar a la casella de sortida” i buscar “una nova sortida”. “Ens agradaria parlar amb el conseller Argimon, i també volem parlar amb el conseller Torrent, com a representant del sector econòmic”, ha explicat. Tot i això, no ha tancat la porta a portar el cas als tribunals, malgrat espera “no haver-ho de deixar en mans de la justícia”.

“No estigmatitzar el sector”

Paral·lelament, en declaracions a l’ACN, el president de Barcelona Comerç i vicepresident adjunt del Gremi de Restauració, Salva Vendrell, ha lamentat que les mesures es plantegin “en la majoria dels casos contra la restauració”. En aquest sentit, ha recordat que surten de tres anys, en els quals “han patit molt” i ha assenyalat que la restauració “forma part del teixit de la ciutat”. “L’espai públic és de tots, hauríem d’intentar no estigmatitzar tant”, ha afegit.

A més, en la línia de Pallarols, ha lamentat que la conselleria de Salut no hagi consultat la prohibició de fumar a les terrasses amb el sector per tal de veure “quines possibilitats de consens hi podia haver”. “Es tracta d’una mesura del tot exagerada que no s’està plantejant a la societat, el fum pot molestar més o menys, però hi ha mesures més urgents i que serien més eficients”, ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article