La Taula del Tercer Sector reclama actualitzar el barem que dona accés a prestacions socials davant l’encariment de preus

L’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010 i les entitats proposen un increment del 15,9%


La Taula del Tercer Sector Social reclama al Govern que actualitzi amb urgència el barem que dona accés a les prestacions socials enmig d’un context socioeconòmic que està empobrint encara més les llars. L’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) està congelat des del 2010, a diferència del mateix barem estatal (IPREM). La Taula proposa un increment de l’IRSC del 15,9%, és a dir, dels 569 als 659 euros en 14 pagues, d’acord amb l’encariment del cost de la
vida.

El llindar marca si una persona pot tenir accés, o no, a prestacions socials com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i ajuts per a la cobertura de necessitats bàsiques, l’habitatge, l’alimentació i la pobresa energètica, però també, fixa la quantitat a percebre, com per exemple en la RGC.

Les entitats socials fa anys que reclamen al Govern que el revisi per ampliar la cobertura de les prestacions socials i perquè aquest llindar no reflecteix l’encariment del cost de la vida experimentat no només en aquesta dècada sinó també, i especialment, en els últims mesos arran de la inflació històrica i el preu desbocat de l’energia i la cistella de la compra.

“En aquest escenari de crisi social sense precedents, d’una pobresa i exclusió que es manté en màxims històrics i amb l’amenaça d’una possible recessió que arrossegui encara més persones a la precarietat, es fa més necessari que mai que el Govern actualitzi aquest barem de manera urgent”, alerten a l’entitat.

Així, mentre que l’IPREM i el salari mínim interprofessional s’han acostat a la realitat socioeconòmica, l’IRSC no ho ha fet. “Això agreuja encara més la bretxa entre les persones treballadores i les que tenen dificultats per accedir al mercat laboral i que es troben en una situació de molta vulnerabilitat” defensa la Taula.

Per aquest motiu, l’organització trasllada al Govern la proposta d’incrementar l’IRSC en un 15,9%, és a dir, passar dels 569 euros actuals, als 659 euros en 14 pagues. Aquesta pujada correspon a l’encariment del cost de la vida experimentat des de l’agost del 2017 fins a l’agost del 2022. Es pren com a referència el 2017 perquè és l’any d’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania, que assumeix el 100% de l’IRSC com a índex de suficiència, i a l’IPC perquè és l’indicador que ofereix una perspectiva territorial.

A més, les entitats socials també demanen que l’augment sigui menor que l’actualització de l’IPREM, que ha estat del 8,7% durant el mateix període (2010-2022). “Tan important és revisar el barem com marcar un criteri que estableixi com s’ha d’anar actualitzant. Les entitats socials creiem que és indispensable acordar el model d’actualització de l’IRSC i fixar-ne els criteris per evitar una nova situació de congelació, com la viscuda en aquests 12 anys”, alerten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article