Impulsen una guia per prevenir l’ús inadequat o excessiu de les tecnologies digitals per part d’infants i joves

El Govern ha elaborat un document que pretén ser un “referent” i una eina d’acompanyament a les famílies, docents i educadors


El Govern ha presentat aquest dimecres al Palau de la Generalitat la guia 'Les tecnologies digitals a la infància, l'adolescència i la joventut', un document que vol prevenir un ús inadequat o excessiu de les tecnologies digitals per part d'infants i joves.

L’objectiu és que la guia sigui una eina d’acompanyament a les famílies, docents i educadors i es converteixi en un referent. “Que quedi consolidada i sigui un document per sempre”, explica Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, que és qui ha coordinat l’elaboració de la guia, en què hi han participat els departaments de Salut, Drets Socials i Educació.

D’acord amb Casamitjana, hi ha un compromís perquè es pugui fer algun tipus de formació en l’àmbit educatiu perquè el professorat conegui la guia i en pugui treure partit.

A grans trets, el document fa èmfasi en la identitat digital, les relacions amb la xarxa i el possible mal ús i dependència d’eines digitals. També parla de l’acompanyament digital, els riscos vinculats al mal ús i inclou un apartat dedicat a la privacitat, la seguretat i els drets digitals. Per acabar, incorpora recomanacions i recursos sobre l’ús de dispositius electrònics i les pantalles.

Riscos i trastorns

Alexis Serra Rovira, secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, assegura que és una guia que era “molt necessària” per l’impacte que té l’univers digital en la població infantil i juvenil i espera que ajudi professionals de l’educació i famílies en un món de transformació digital que ofereix oportunitats però també riscos. En aquest sentit, recorda que segons l’OMS la meitat dels trastorns mentals apareixen abans dels 14 anys.

Joan Colom, subdirector general d’Addiccions del Departament de Salut, afegeix que la irrupció extraordinària de les noves tecnologies en la població més jove té “grans riscos” per a les relacions amb les pròpies xarxes o l’ús compulsiu d’internet, videojocs o jocs amb apostes. “El que ens preocupa és precisament un mal ús, un ús excessiu o problemàtic i el que pretén la guia és enfocar quins elements tenim per fer-hi front”.

De fet, la guia, que està disponible en línia, recull quins són els principals fenòmens associats a riscos d’identitat i de relacions socials a les xarxes, entre els quals hi ha, per exemple, el ciberassetjament, els missatges ham o la sextorsió.

A banda, també esmenta els perills d’un abús d’internet i les xarxes socials. “En alguns casos, l’ús excessiu dels entorns digitals potencia la construcció d’una falsa identitat basada en com voldria ser la persona, amagant com és en realitat, la qual cosa potencia un comportament social antinatural i permanentment influenciat per l’opinió dels altres”, recull la guia.

Segons Colom, l’ús excessiu provoca sobretot situacions d’aïllament, ja que hi ha persones que es tanquen durant hores per connectar-se a internet o jugar i això provoca la pèrdua de connexió de tot l’entorn i genera un trastorn relacional, possibles depressions posteriors o trastorns d’ansietat. L’expert ho compara amb el que passa amb altres addicions, però deixa clar que es tracta d’un subgrup reduït.

“Tots portem una motxilla i el que estem intentant és augmentar els factors de protecció i disminuir els factors de risc informant, orientant, assessorant i sobretot acompanyant”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article