Un estudi conclou que cada cop hi ha menys infermeres als centres sanitaris

El treball, elaborat per la UVic i el Col·legi d’Infermeres, evidencia la precarietat i l’eventualitat de la professió


Un estudi elaborat pel Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya i la UVic-UCC conclou que el percentatge d'infermeres als centres assistencials catalans ha disminuït durant els darrers deu anys.

L’informe Projeccions de la població infermera a l’horitzó 2030  també assegura que la precarietat laboral de les infermeres és molt elevada i arriba al 75% durant els quatre primers anys després d’obtenir el títol. A més, conclou que, tot i que oficialment l’atur entre la professió és pràcticament inexistent, l’eventualitat provoca que moltes infermeres estiguin sense feina de manera intermitent. El document analitza l’evolució de la professió durant els darrers deu anys fins al 2019, abans de la pandèmia.

Des de l’any 2010, el pes relatiu de les infermeres als centres assistencials de Catalunya ha passat del 40% al 36%, mentre que el dels auxiliars d’infermeria i altres tècnics sanitaris ha pujat del 28% al 31% i el dels metges es manté constant al voltant del 33%.

Això ha fet que la ràtio d’infermeres per metge hagi disminuït de l’1,25 a l’1,1, i la d’infermeres per auxiliar, de l’1,4 a l’1,15. L’augment del nombre de tècnics auxiliars va augmentar de manera considerable els anys 2009 i 2010, coincidint amb una disminució equivalent del nombre d’infermeres.

A la universitat, el pes dels titulats en Infermeria també ha anat perdent pes a partir de l’any 2000, mentre que el nombre de graduats en Medicina, Teràpia Ocupacional i Fisioteràpia ha anat augmentant.

El treball també mostra que tres de cada quatre infermeres treballen amb contractes eventuals durant els quatre anys posteriors a l’obtenció del títol, i després d’aquests quatre anys, la precarietat contractual de les infermeres continua sent elevada. Tot i això, l’estudi també conclou que l’atur entre les infermeres és anecdòtic i se situa entre el 0,86% i l’1,18%, si bé és cert que el treball també assegura que hi ha un “abús” de contractes de curta durada.

Propostes de futur

A partir de les dades que es publiquen en el document, els autors proposen millorar les condicions laborals de les infermeres i reduir l’eventualitat dels contractes. Augmentar el reconeixement de la professió i seguir augmentant l’oferta pública, entre d’altres mesures com ampliar el bomber de places d’infermeria a les universitats i als centres assistencials perquè els estudiants puguin fer pràctiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article