Aissatou, universitària i jove tutelada: “Viure en un centre requereix un esforç extra”

La Generalitat posa en marxa la reserva de places en graus per a joves tutelats i extutelats


L’Aissatou Camara té 18 anys i estudia Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on s’ha pogut beneficiar de la reserva de places per a persones tutelades i extutelades de la Generalitat. L’Aissatou, que ha viscut en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) i ara passarà a compartir un pis tutelat, reconeix que no ho ha tingut fàcil, ja que considera que el fet de viure en un centre requereix un esforç extra. “Com que som tants, els educadors no poden arribar a tots, tu has de posar una mica més de participació”, explica.

La reserva de places a les universitats catalanes és un nou programa implantat aquest curs a través del qual es reserva una plaça per cada grau per als estudiants que compleixin els requisits d’accés a la universitat i que estiguin tutelats o extutelats per la DGAIA. La reserva de plaça, segons s’ha establert en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya, es mantindrà durant tot el procés de preinscripció universitària i fins l’any en què l’estudiant compleixi 21 anys. A la primera assignació de places del curs 2022-2023, vuit estudiants es matricularan a universitats públiques per aquesta via.

L’Aissatou va cursar el batxillerat científic en un institut de Mataró i a segon, després d’assistir a una jornada de portes obertes, va tenir clar que volia estudiar Medicina i, segurament, especialitzar-se en ginecologia. Es va decidir per la UAB perquè li agrada el component “obert” del campus, que li permetrà conèixer més gent, afirma.

Reconeix, però, que ella forma part d’un percentatge “molt baix” de joves tutelats o extutelats que acaben arribant a la universitat. “Hi ha vegades en què la situació familiar pesa més”, lamenta.

Fa una crida a canviar la mirada que hi ha a la societat perquè admet que, “involuntàriament”, quan es parla d’un tutelat es pensa en una persona que ha comès un delicte o ha fet alguna cosa. “Hi ha una definició molt incorrecta del que és una persona tutelada o extutelada”, diu. Per això, demana que s’informi més a la societat i que hi hagi “més figures” per accedir a la universitat, o no, ja que puntualitza que aquesta és només una opció.

“Donar una oportunitat”

L’objectiu del programa és aconseguir que aquests adolescents i joves que es troben “amb dificultats que altres no tenen” no es vegin condicionats només per aquestes situacions, segons explica la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes. Per això, s’ha decidit fer aquesta reserva de plaça i oferir “una oportunitat” que potser d’altra manera no obtindrien.

La directora puntualitza que no totes les tutelades o extutelades que van a la universitat ho fan a través d’aquesta via, però la idea és que qui ho necessiti se’n pugui beneficiar. “Potser l’Aissa descobreix la cura contra el càncer i si no hagués tingut aquesta oportunitat l’hauria deixat passar”, afirma.

Cabanes destaca la importància d’aquesta reserva, com la que es fa per a altres col·lectius, per impedir tallar una trajectòria “per unes dècimes”. A més, recorda que, com qualsevol altre jove, si no estan a l’altura o no els agraden els estudis, no continuaran.

A banda de la reserva, les universitats es comprometen a oferir al jove un acompanyament durant tot el procés, per exemple a l’hora de demanar beques o de triar assignatures.

La directora insisteix que qualsevol infant, adolescent o jove que ha passat per esdeveniments adversos tindrà problemes en el seu neurodesenvolupament. Lamenta que encara avui dia a vegades costa d’entendre aquest fet i “estigmatitza molt”. Recorda que són persones que han viscut separades d’una família i això els condiciona, a més que tenen més possibilitats de patir malalties tant físiques com mentals.

Per tot plegat, defensa que si, com l’Aissatou, aproven el batxillerat, ho han fet “a pesar de” i han demostrat “bona capacitat de resiliència”. “Es mereixen una oportunitat d’esdevenir metge, arquitecte, enginyer o el que sigui”, declara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article