Vall d’Hebron identifica una manera de bloquejar la metàstasi del càncer infantil

Una nova estratègia terapèutica a través de la reprogramació epigenètica actua en les cèl·lules tumorals dels neuroblastomes


El Grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils de la Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR) ha desenvolupat un estudi que conclou que és possible bloquejar el procés de metàstasi en els neuroblastomes, tumors que afecten el teixit nerviós immadur que controla funcions importants en l’organisme, i que provoquen un càncer de la infància altament agressiu.

Aquest bloqueig es fa mitjançant la inactivació de la part de les cèl·lules tumorals que participa activament en el procés de metàstasis, i conseqüentment, en l’expansió del neuroblastoma. La part que permet que les cèl·lules tumorals facin metàstasis s’anomena Complex BAF. La descoberta apunta que la desintegració d’aquest complex, mitjançant la reprogramació epigenètica, evitaria l’expansió del tumor. 

L’estudi de Vall d’Hebron, que ha comptat amb la col·laboració de diversos centres d’investigació biomèdica de Barcelona, com l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) s’ha publicat recentment a la revista Molecular Cancer. És de gran rellevància, ja que el neuroblastoma representa entre el 8% i el 10% dels càncers infantils que es diagnostiquen, a més de representar el 15% de les morts a causa del càncer infantil, segons dades proporcionades per l’hospital. 

“Fins ara, el paper d'aquest regulador epigenètic en neuroblastoma era molt enigmàtic, però els nostres resultats posen llum sobre les seves funcions com a regulador de l’epigenoma de les cèl·lules d'aquests tumors, i ens han permès descobrir que és necessari per a l'expressió d'un ampli conjunt de gens essencials per al procés de metàstasi”, afirma el doctor Carlos Jiménez, investigador postdoctoral del laboratori de Tumors Neuronals del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR i primer autor d'aquest estudi.

D’altra banda, el doctor Miguel Segura, responsable del laboratori de Tumors Neurals, creu que aquest estudi és un avanç en el desenvolupament de teràpies epigenètiques per tractar malalties metastàtiques. A més a més, Segura augura que aquests resultats “representen el punt de partida de nous projectes de recerca enfocats en la generació d’una teràpia epigenètica per al neuroblastoma metastàtic amb el complex remodelador de la cromatina BAF com a diana”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article