La síndica demana més equilibri entre oferta i demanda d’FP i qüestiona la priorització d’alumnes de continuïtat

Insisteix en la necessitat d’un “reajustament” de l’oferta i modificar el calendari per garantir plaça abans de l’inici de curs


La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha demanat més equilibri entre l’oferta i la demanda de Formació Professional per prevenir el fracàs escolar prematur. Ho ha fet en un comunicat, on ha considerat que les xifres finals del procés demostren “un cert desequilibri” entre l’oferta de cicles existents i les demandes i necessitats dels alumnes, de manera que centenars d’alumnes no han obtingut plaça al grau mitjà que volien i hi ha places lliures en d’altres. Per això, ha demanat un “reajustament” de l’oferta.

La síndica ha insistit en la necessitat de continuar avançant en un “reajustament” de l’oferta, i ha apuntat que els cicles formatius de grau mitjà són una bona eina per combatre l’abandonament prematur dels estudis a Catalunya, que se situa per sobre de la mitjana estatal i europea.

Entre altres aspectes, ha afirmat que la priorització dels alumnes de continuïtat —principalment 4t d’ESO— “pot deixar fora” joves menors de divuit anys que han abandonat prematurament el sistema educatiu o que estan escolaritzats en ensenyaments postobligatoris que no els satisfan.

En aquest sentit, la institució assegura que ha rebut queixes de persones que no provenen de l’ESO per sentir-se discriminades en el procés. Entre les persones sense prioritat en l’accés hi ha els joves menors de divuit anys que en cursos precedents van abandonar prematurament el sistema educatiu perquè no van poder accedir a un dels cicles formatius que volien.

A criteri de la síndica, cal que com a mínim els joves menors d’edat passin a tenir prioritat en l’accés, “atès que són un col·lectiu vulnerable que necessita una protecció especial”.

A més, ha assegurat que ha rebut queixes d’aquest col·lectiu perquè la data d’assignació de les places de l’FP de grau mitjà en segona volta ha estat el 21 de setembre, quan ja s’havia iniciat el curs escolar. Així, segons dades del Departament, 3.785 alumnes no han sabut quina plaça se’ls havia assignat fins després que comencessin les classes.

Davant d’aquest fet, la síndica ha demanat al Departament d’Educació que “s’incorporin els canvis necessaris” perquè tot l’alumnat preinscrit disposi de la plaça abans de l’inici del curs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article