Les Oficines Tècniques Laborals: una oportunitat de reinserció per a les persones amb trastorns de salut mental

Més de 600 persones derivades pels centres d’atenció primària van trobar feina a través d’aquest servei l’any 2021


Un total de 637 persones amb algun trastorn de salut mental van trobar feina el 2021 a través de les Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona. Aquests equipaments són els únics centres públics d’inserció laboral especialitzats en salut mental i han atès més de 27.000 persones derivades pels centres d’atenció primària a la província de Barcelona en els seus 20 anys de funcionament. Els professionals que treballen a aquestes oficines fan un itinerari de reinserció al mercat laboral adaptat a les seves necessitats per trencar l’estigma d’aquesta mena de trastorns.

El 2021 les 18 Oficines Tècniques Laborals que funcionen a tota la província de Barcelona van atendre un total de 1.898 persones, de les quals el 33,6% va aconseguir trobar feina. Des de la seva posada en marxa, ara fa vint anys, més de 7.000 persones amb alguna mena de trastorn mental s’han reinserit al mercat laboral, el que suposa una mitjana de 300 persones que troben feina cada any.

Els usuaris de les OTL són persones derivades pels centres d’atenció primària de referència. De forma majoritària es tracta de persones amb un trastorn esquizofrènic, un 17,1%, amb una depressió o ansietat (16,8%) o amb algun trastorn de l’estat d’ànim episòdic (16,3%). No obstant això, també s’atenen casos de gent amb trastorn de personalitat (15,3%) o per haver passat per una situació de drogodependència, entre d’altres.

La majoria de les persones ateses per les OTL són homes (54,5%) i el grup d’edat més comú és el dels 30 als 29 anys (54,3%), seguit dels menors de 30 anys (34,40%). A més, tres de cada cinc es troben a l’atur i menys de la meitat (42,90%) tenen estudis postobligatoris. Un 54,30% disposen de certificat de discapacitat i la gran majoria, un 60,8%, estan dos anys o menys inscrits al servei.

El repte de la inserció laboral

La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat per trastorn mental durant l’any 2020 va ser del 17,1%, mentre que la de les persones amb qualsevol mena de discapacitat va ser del 26,7% i la de la població en general del 64,3%, segons l’informe publicat per l’INE a finals de l’any passat. Per aquest motiu, des de la Diputació de Barcelona ressalten la importància de facilitar la inserció laboral i millorar l’ocupabilitat de les persones que tenen un diagnòstic de salut mental acreditat, per tal de trencar els estereotips i la discriminació associada a aquests trastorns.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article