Augmenten els casos d’obesitat per canvis d’hàbits alimentaris i sedentarisme durant la pandèmia

Psicòlegs alerten que els trastorns de conducta alimentària poden causar estrès i depressió i que falta consciència i formació


Els psicòlegs confirmen un augment de casos d’obesitat durant la pandèmia pel canvi d’hàbits alimentaris i el sedentarisme. El psicòleg clínic i coordinador del grup de treball de la societat espanyola d’estudi de l’obesitat, Antonio Alcántara, diu que els últims dos anys ha crescut el consum d’aliments calòrics i precuinats, així com el temps davant de les pantalles. “Això ha provocat la tempesta perfecta per fer créixer la pandèmia de l’obesitat”, afirma.

Per la seva banda, el president del Col·legi Oficial de Psicologia de Lleida, Jaume Celma, alerta que els trastorns alimentaris poden causar estrès i depressió i que falta consciència i formació. Ho ha explicat durant la III Jornada ‘Psicologia en el tractament de l'Obesitat’, celebrada la setmana passada a Lleida.

Segons assegura Alcántara, als Centres de Salut Mental infantojuvenils (CSMIJ), s’han doblat les primeres visites “de cop” en acabar la pandèmia i estan “desbordats”, perquè durant la pandèmia “no s’han tractat aquests casos i a més s’han agreujat”.

El coordinador del grup de treball de la societat espanyola d’estudi de l’obesitat qualifica els trastorns de conducta alimentària de “problema de salut pública” i també de problema econòmic pels estats perquè “hi ha una indústria alimentària i de dietes que no ajuda a baixar el percentatge d’obesitat”.

A més, alerta que “moltes persones que no eren obeses han començat amb ser-ho amb la pandèmia i les que ja ho eren, han empitjorat”. Per fer-hi front, comenta, “s’ha de treballar conjuntament, canviant hàbits alimentaris, fent més esport i fent prevenció, com ara tractant aspectes emocionals des de l’àmbit de la psicologia i també des de l’escola”.

Importància de tractament psicològic

Per la seva banda, Celma destaca la importància del tractament psicològic en casos de trastorns alimentaris. “L’obesitat no és només un problema de salut física, sinó que també ho és a nivell psicològic”, assegura, i es mostra especialment preocupat en els casos juvenils. “Vivim en la cultura de la imatge i dels cossos perfectes a través de les xarxes socials i això crea un estigma que pot causar depressió i estrès en aquestes persones”.

És per això que demana controlar més les rutines dels infants. “No hem de caure en la sortida fàcil de portar croissants o dònuts cada tarda per berenar”, apunta, sinó limitar els dolços a dies concrets i apostar més per la fruita i aliments més saludables. “Les famílies n’haurien de ser més conscients i caldria des de l’escola donar formació als pares”, proposa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article