Un videojoc com a eina per normalitzar els trastorns de salut mental entre la joventut

‘In My Brain’ vol conscienciar i trencar estigmes sobre els malestars emocionals


In My Brain és un videojoc creat com a eina educativa i d’entreteniment adreçat a adolescents per tal que coneguin i normalitzin els trastorns de salut mental. La iniciativa, creada per Gisela Vaquero, de Jellyworld Games, s’ha fet en conjunt amb El Paraigua, una entitat de la Garrotxa que dona suport a les famílies de persones amb trastorns de salut mental. Pròximament estarà disponible per a ordinadors, i també el podran utilitzar de forma gratuïta els instituts de la Garrotxa i altres xarxes educatives.

El videojoc barreja realitat i ficció, i té com a objectiu conscienciar al públic adolescent de la realitat dels trastorns mentals, amb la finalitat de normalitzar-los socialment i especialment en el públic més jove.

El joc té un personatge principal que és una nanopartícula anomenada Nano. Aquest personatge entra a les ments de les persones amb els trastorns  de salut mental més comuns: l’esquizofrènia, el trastorn de bipolaritat, l’anorèxia i la depressió. Mitjançant les  ments de les persones, les ajuda a superar els reptes que el jugador es troba durant la partida, com la resolució de puzles o lluitar contra enemics, els quals són un símil dels problemes reals que han d’afrontar les persones afectades. 

Segons explica la creadora del videojoc, Gisela Vaquero, el que es pretén és sensibilitzar de la complexitat que suposa per a moltes persones dur a terme les activitats quotidianes mentre conviuen amb algun trastorn de salut mental. Mitjançant la jugabilitat, s’informa sobre què tracta el trastorn i com se sent la persona afectada.

Un altre dels impactes que el videojoc pot tenir sobre els jugadors,  tal com assenyala Vaquero, és que un usuari amb algun d’aquests trastorns pot identificar-se amb les problemàtiques que es troba al joc i, per tant, veure que no és l’únic que pateix aquests trastorns de salut mental.

Així mateix, el videojoc –que s’ha dissenyat amb una investigació i documentació prèvia a través d’entrevistes a persones amb els trastorns de salut mental més comuns– ha comptat amb l’aprovació d’un psiquiatre i una pedagoga. 

La salut mental en xifres

Segons el baròmetre juvenil Salut i benestar de la Fundació FAD Juventud, publicat en l’any 2021, el nombre de joves que declara haver patit algun trastorn de salut mental ha augmentat en gairebé 10 punts, situant-se en un 15,9% respecte del 2017. Del total de trastorns mentals que s’han declarat en l’estudi, un 36,2% són diagnòstics de depressió o trastorns d’ansietat. 

El mateix informe apunta que hi ha un augment en els pensaments suïcides entre la joventut, passant d’un 5,8% l’any 2019 a un 8,9% l’any 2021.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article