El Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona demana un pla d’humanització de les urgències hospitalàries

Els professionals organitzen una jornada per abordar la necessitat d’atendre les necessitats emocionals i valorar l’entorn del pacient


El Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) demana al Departament de Salut que elabori un pla d’humanització de les urgències per implantar-lo a tots els centres hospitalaris de Catalunya, tal com es fa ja a la Comunitat de Madrid. “Humanitzar les urgències hospitalàries vol dir atendre les necessitats emocionals de les persones ateses, i això implica, valorar el seu entorn i oferir un contacte més proper, cosa que aporta evidents beneficis per la seva cura”, expressa la infermera Pilar Vallano.

Des de CODITA asseguren que amb la pandèmia s’ha “retrocedit en molts dels àmbits d’humanització” que ja s’havien començat a implementar. Per això, subratllen que no només és necessari recuperar-los sinó aconseguir la “plena humanització” dels serveis d’urgència, la qual cosa passa tant per assegurar que els familiars puguin acompanyar als malalts, així com tenir espais d’espera acollidors i amb privacitat per a nuclis familiars o bé pel fet que l’usuari pugui tenir un bon descans nocturn, entre altres mesures.

“Entenem que és imprescindible que els serveis d’urgència tinguin un protocol sobre en quins àmbits cal actuar per humanitzar el servei, sense oblidar el personal sanitari que hi treballa” diuen des del Col·legi. En aquest sentit, assenyalen que s’ha de prevenir el “desgast” dels professionals i promoure accions pel seu benestar.

Aquest dimecres el CODITA ha celebrat la Jornada Infermeres d’Urgències i Emergències al Seminari de Tarragona, on també es debatrà sobre la necessitat de crear una especialitat d’Infermeria d’Urgències. “Actualment, estan incloses dins l’especialitat medicoquirúrgica, però veiem que les competències de les infermeres d’urgències no estan prou ben definides”, afirma la presidenta de CODITA, Lluïsa Brull.

Urgències a la demarcació

L’any 2021, es van atendre 532.523 urgències al Camp de Tarragona. En el cas de les Terres de l’Ebre es van xifrar en 132.415 l’any 2020 (no hi ha memòria de l’any passat). Segons dades de l’ICS de Camp de Tarragona, els cinc principals diagnòstics en menors de quinze anys van ser malalties de l’aparell respiratori, símptomes, signes i afeccions mal definides, lesions i intoxicacions, malalties del sistema nerviós i òrgans dels sentits, i malalties de l’aparell digestiu.

Pel que fa als cinc principals diagnòstics en majors de quinze anys van ser lesions i intoxicacions, malalties del sistema musculoesquelètic i teixit connectiu, símptomes, signes i afeccions mal definides, malalties de l’aparell respiratori i, finalment, malalties de l’aparell genitourinari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article