La doble discriminació de les persones cegues catalanoparlants

La majoria de dispositius digitals no inclouen el sistema braille en català, segons denuncia Plataforma per la Llengua


Plataforma per la Llengua, ha posat de manifest la problemàtica amb la qual es troben les persones cegues catalanoparlants a l’hora de fer servir dispositius digitals vitals en el seu dia a dia, ja que la majoria d’aparells no incorporen el sistema braille en català.

Des de l’entitat han denunciat la doble discriminació amb la qual es troben aquest col·lectiu. Per una banda, les persones cegues tenen unes limitacions en l’ús de qualsevol mena de dispositiu si no està adaptat a les seves necessitats, ja que molts aparells que fem servir de manera quotidiana i que són imprescindibles, no són accessibles per a persones cegues perquè no incorporen informació per a ells. Per altra banda, el fet que siguin catalanoparlants encara limita més l’ús de determinades eines tecnològiques perquè no incorporen la llengua.

Segons apunta Plataforma per la Llengua en un comunicat, aquest passat estiu, l’empresa Apple va incorporar el català al VoiceOver, el seu lector de pantalles per a persones cegues, convertint-se així en el primer fabricant a fer-ho, demanda que l’entitat  reclama a la resta de fabricants que encara no han incorporat el català en els seus programes, els quals serveixen per dur a terme accions bàsiques com llegir, escriure o orientar-se.

Donada aquesta situació, les persones cegues catalanoparlants han d’utilitzar sistemes de conversió a la grafia braille que no incorporen la llengua catalana i, per tant, hi ha una dificultat afegida en entendre els textos escrits en català, ja que aquests sistemes no tenen en compte les característiques fonètiques de la llengua.

Així mateix, Plataforma per la Llengua assenyala que els aparells de lectura braille, distribuïts pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI), que pertany a l’ONCE, es fabriquen sense incorporar el sistema braille en català, fet que els limita en la lectura i impressió d’arxius en català.

En aquest sentit, l’entitat denuncia que la lingüística no hauria de ser una limitació afegida a les persones cegues i insta a la resta de fabricants de dispositius a incorporar-ne la llengua catalana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article