Clam popular a Reus per exigir la llibertat del president d’una entitat musulmana local

Mohamed Said Badaoui va ser detingut dimarts i la família no sap si continua a Barcelona o si ja l’han traslladat a Madrid per ser deportat


Unes 250 persones s’han concentrat aquest dimecres al vespre a la plaça Mercadal de Reus per reclamar la llibertat de Mohamed Said Badaoui. L’activista, president d’una associació en defensa dels drets de la comunitat musulmana i membre de diverses entitats socials de la ciutat, va ser detingut aquest dimarts per la Policia Nacional arran d’una ordre d’expulsió que l’acusa d’extremisme islàmic; juntament amb un altre activista, el president de l’associació islàmica Al-Forkan de Vilanova i la Geltrú, Amarouch Azbir. Entre els assistents a la concentració hi havia membres de la comunitat musulmana de Reus, d’entitats i regidors d’ERC i la CUP. El germà de l’activista, Jamal Badaoui, ha afirmat que ni la família ni l’advocat saben si continua detingut a la comissaria de la Verneda de Barcelona o si ha estat traslladat a Madrid. L’Audiència Nacional decidirà el seu futur.

El germà de l’activista de Reus, Jamal Badaoui, ha afirmat que l’ordre d’expulsió va arribar durant l’estiu quan Mohamed Said Badaoui va començar a tramitar la petició de nacionalitat espanyola i ha assegurat que és una represàlia per la seva tasca d’activista i de defensa “pels drets de les persones, i de les persones musulmanes”. Tal com ha explicat, des d’aleshores va marxar de Reus i ha estat vivint en diferents llocs. Recentment, però, havia tornat a la capital del Baix Camp.

Aquest dimarts, en assabentar-se de la detenció d’Amarouch Azbir —activista que es troba en la mateixa situació— “va decidir sortir al carrer per anar a buscar més informació”. “Quan va arribar baix, ja es va trobar dos policies que l’esperaven. No va ser una detenció, va ser un segrest”, ha remarcat el germà. La família se’n va assabentar per un home que en aquell moment també era al carrer i va veure els fets.

De Reus va ser traslladat a la comissaria de la Verneda de Barcelona, però des d’aleshores la família no s’ha sabut res més. “L’advocat ha presentat un recurs contra l’ordre d’expulsió a l’Audiència Nacional. El jutge ho ha rebut i estem pendents que diguin la seva”, ha afegit. Serà el tribunal qui decidirà si es fa efectiva l’expulsió al Marroc o s’atura el procediment. Segons la família, no hi ha proves que sostinguin l’acusació d’extremisme que es fa des de la policia espanyola.

Aquest dimecres, la Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat una declaració per mostrar el seu suport a l’activista. Un gest que Jamal Badaoui ha agraït i que en la seva opinió demostra la innocència del seu germà. “La feina que estava fent el Mohamed en aquesta ciutat i arreu de Catalunya ha estat coneguda, per la seva lluita pels drets de les persones i de la comunitat musulmana. A Reus, fa cinc o deu anys no hi havia aquesta cohesió social i aquests contactes amb l’administració. Gràcies a ell s’han obert portes i construït pont. I ha acabat pagant-ho”, ha lamentat.

A la concentració els assistents han cridat “Mohamed llibertat” o “fora, racistes, dels nostres barris”. Membres d’entitats socials de la ciutat com Reus Refugi han llegit un manifest en el qual han reclamat l’alliberament de Badaoui i han acusat l’Estat d’agafar l’activista per espantar altres persones de la comunitat musulmana per tal que no reclamin els seus drets.

Un activista amb suport popular

Ja a l’agost, Badaoui va denunciar que la seva ordre d’expulsió de l’Estat es devia a motius polítics. Des que es va conèixer la notícia de la seva possible deportació, més d’un miler d’entitats de Reus i de la resta de Catalunya es van mobilitzar per mostrar el seu suport a l’activista i denunciar el racisme institucional que l’estava perjudicant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article