La Confederació celebra 25 anys en el tercer sector

L’organització entrega els premis anuals que aquest any han guardonat les iniciatives de la Fedaia, Metges del Món i Escoltes Catalans, entre altres


La Confederació està d'aniversari. L’organització empresarial, que representa a les entitats no lucratives que presten serveis socials i d’atenció a les persones a Catalunya, ja suma vint-i-cinc anys. I ho ha celebrat, aquest dimecres, amb un acte que ha tingut lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i que ha aplegat prop de 200 persones. Durant l’acte ha tingut lloc l’entrega de premis anuals de l’entitat, que aquest any ha guardonat iniciatives de la Fedaia o els Escoltes Catalans, entre altres.

“Són vint-i-cinc anys mirant de contribuir i posar el nostre granet de sorra a una societat més justa i equitativa”, ha destacat la presidenta de l’organització, Helena Fontanet, en l’obertura de l’acte. La fortalesa de l’entitat, ha destacat Fontanet, és que La Confederació és un “projecte col·lectiu amb un engranatge que es mou amb un propòsit col·lectiu”.

L’acte multitudinari també ha comptat amb el nou conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, qui ha assegurat que s’ha de cuidar “el tresor que suposa el Tercer Sector Social”. “Això té a veure amb polítiques, però també amb una convicció fonamental que té el Tercer Sector Social: calidesa, compromís, implicació i anticipació de demandes i necessitats”, ha dit el nou conseller.

Per la seva banda, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, ha destacat la capacitat de resiliència i de transformació del sector per millorar el benestar de la ciutadania.

Premiar la innovació social

Durant l’acte de celebració, l’organització ha fet entrega dels Premis La Confederació, que enguany arriben a la sisena edició i que han rebut un total de 46 candidatures, l’any amb més èxit de convocatòria. 

El propòsit d’aquests premis és destacar aquelles iniciatives innovadores en l’àmbit de la governança i la transformació social. “Els guardons volen contribuir al reconeixement social del Tercer Sector com a un àmbit amb un alt impacte social i també econòmic, fent valdre models de gestió propis de l’economia social i com a motor econòmic per al país”, ha destacat Fontanet.

Així, la iniciativa guanyadora dels Premis La Confederació en la categoria de Governança democràtica i participació ha estat la iniciativa Construïm Fedaia de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (Fedaia). Construïm Fedaia és una plataforma on s’ha aconseguit un “altíssim grau” de participació d’entitats i treballadores, tal com ha destacat el jurat.

Pel que fa a la categoria de Governança: Organitzacions Saludables, la iniciativa guanyadora ha estat Transició Feminista, d’Escoltes Catalans, per realitzar des de 2020, amb una gran participació de les caps, educadores i voluntàries, un canvi “radical i transformador” a l’hora d’organitzar l’entitat, establint diagnosis de gènere, itineraris formatius feministes, protocols per a la prevenció i gestió de l’abús sexual infantil i abordatge de violències masclistes.

Ella App de Metges del Món ha estat premiada en la categoria de Transformació social: Nous productes i serveis, per la creació d’una aplicació d’abast estatal dirigida a dones en situació de prostitució amb l’objectiu que aquestes puguin accedir a informació sociosanitària, jurídica, psicològica, educativa i laboral rellevant, amb un xat privat per fer consultes.

La guanyadora dels premis en la categoria de Transformació social: Impacte en la comunitat és la iniciativa Coop_era, d’Actua SCCL, per la creació d’una iniciativa d’intercooperació creada inicialment entre entitats dins l’engranatge de l’economia social i solidària així com el cooperativisme de gestió agrícola, que pretén generar valor afegit en territoris i entorns rurals, donant oportunitats laborals directes a col·lectius específics.

De forma excepcional, a més a més de les categories guardonades i considerant l’alt nivell de les iniciatives que s’han presentat en aquesta edició de 2021, el jurat ha decidit atorgar un accèssit a la iniciativa Llars El Pas; impulsem llars cooperatives per a jovent en situació de vulnerabilitat, de l’Associació Punt de Referència, per donar resposta a la necessitat d’habitatge del col·lectiu de jovent extutelat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ruben Barcelona
1.

25 anys explotant als educadors e integradors socials. Menys premis i menys bombo i més condicions de treball dignes.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article