Les escoles tindran “flexibilitat” perquè la reducció d’una hora lectiva al professorat impacti el mínim pedagògicament

Més de 3.500 docents s’incorporaran a partir del gener i la intenció d’Educació és generar el menor impacte pedagògic possible


El Departament d’Educació ha presentat aquest dijous als directors de centres la proposta de recomanacions per aplicar la reducció d’una hora lectiva setmanal al professorat. La reducció es durà a terme a partir de l’1 de gener i s’incorporaran 3.566 nous docents per cobrir les hores de reducció. La intenció és fer-ho amb la màxima “flexibilitat” possible, intentant no substituir els tutors ni els mestres especialistes i fins i tot superant el límit del 10% de docents amb mitja jornada en un mateix centre. D’aquesta manera es vol tenir el menor impacte pedagògic possible.

Després de la reunió amb els representants de les direccions, Collell ha explicat que els nomenaments es faran a mitjans de desembre i ha agraït la “complicitat, treball i col·laboració de les direccions dels centres educatius”. Aquest dijous s’ha celebrat una Junta Permanent de Direccions de Centres Públics per compartir aquestes reflexions amb els membres de la Comissió de Treball de la Reducció de l’Hora Lectiva. El document conté propostes organitzatives i orientacions sorgides de les pròpies direccions dels centres, per facilitar la tasca i garantir el menor trasbals possible, i s’enviarà als centres a partir de la setmana vinent.

Així, a finals de setembre els centres van rebre quina seria la seva dotació de plantilla addicional, que serà nomenada el desembre i s’incorporarà l’1 de gener. La directora general de Professorat també ha celebrat que finalment l’augment de dotacions serà de 3.566 professionals de l’educació, unes 90 més de les previstes. Serà així perquè s’ha pogut cobrir la plantilla estructural i la incorporada amb el curs iniciat, sobretot per a l’escola inclusiva. El repartiment de dotacions s’ha fet allà on s’ha vist que calia fer un ajustament per l’especificitat del centre, i es poden fer més modificacions si cal.

Sobre el risc que hi hagi vacants en algunes especialitats, Collell ha dit que no creu que passi, però, tot i això, estan preparats per fer-hi front. Així, es podran presentar docents amb més d’una especialitat o que es comprometin a fer el màster encara que no el tinguin aprovat. També mantindran les borses obertes permanentment i oferiran places a docents d’altres serveis territorials si fa falta. Una de les propostes és que alguns mestres que fan hores de vigilància al pati les deixin de fer i facin tasques de coordinació.

La directora general ha agraït a les direccions i al conjunt de professionals educatius la seva dedicació i esforç per abordar les reorganitzacions derivades de l’acord: “Una vegada més han estat a l’altura de les circumstàncies. Tenim uns professionals docents de primera”.

Reivindicació de la reducció d’hores lectives

La reducció d’una hora lectiva dels professors de primària i secundària era una de les principals reivindicacions dels sindicats perquè formava part de les retallades aplicades fa una dècada, quan se’ls va augmentar una hora per evitar contractar més personal; una mesura que encara no s’havia revertit. Això es tradueix que els docents de primària passen de fer 24 a 23 hores impartint classes i de 19 a 18 a secundària.

Educació va comprometre 170 milions d’euros per contractar 3.472 docents, 1.463 mestres a primària i 2.009 a secundària, a partir del gener. Finalment, seran uns 175 milions i hi haurà poc més de 2.000 professors de secundària i prop de 1.500 de primària. Collell ha recordat que aquest pressupost serà possible després que a finals de juliol el govern espanyol permetés al català augmentar el sostre de dèficit per a l’any vinent. Això permetrà la despesa encara que no s’aprovin nous pressupostos. Collell s’ha felicitat perquè aquestes incorporacions no s’hauran de renegociar els pròxims anys, ja que seran personal estructural.

Respecte a les crítiques d’alguns sindicats sobre el ritme de negociació d’altres reivindicacions laborals, Collell ha assegurat que s’estan complint els terminis pactats prèviament. A finals de setembre Educació va presentar una proposta escrita als sindicats i aquest mes d’octubre s’han reunit diverses comissions de treball específiques. Al novembre i al desembre es reunirà la mesa sectorial.

Tres membres de la junta permanent de direccions també s’han mostrat favorables al departament tant pel que fa a la incorporació de nous docents a partir de gener com sobre les negociacions amb els sindicats. Han explicat que els mestres i professors estan “tranquils” perquè recuperen un dret laboral retallat fa anys, i esperen que la situació, tot i ser “complexa”, es pugui “salvar”. En tot cas, el director de l’escola Santa Marina de Pratdip (Baix Camp), Eduard Planas, ha lamentat que els sindicats no acceptessin que el Departament reduís aquest any l’hora lectiva a primària i el curs que ve a secundària, o viceversa, cosa que hauria evitat fer el canvi a mitjans de curs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article