L’inici simultani del tractament antiretroviral i la immunoteràpia permet un millor control del VIH

L’estudi de l’IrsiCaixa revela que pacients amb virus sensibles a l’anticòs controlen durant més temps el virus


Un estudi de l’IrsiCaixa ha demostrat que l’inici simultani del tractament antiretroviral i la immunoteràpia permet un millor control del VIH. Es tracta d’administrar un anticòs just a l’inici del tractament antiretroviral. L’assaig clínic ha estat liderat per l’Hospital Universitari Aarhus (Dinamarca) i publicat a ‘Nature Medicine’. Els resultats demostren que l’administració de la immunoteràpia basada en aquest anticòs facilita l’eliminació del VIH a la sang i millora la resposta immunitària capaç d’eliminar les cèl·lules infectades. De fet, els participants amb virus sensibles a l’anticòs —anomenat 3BNC117— han pogut controlar durant més temps el VIH al llarg de les 12 setmanes en les quals se’ls ha interromput el tractament.

Fins ara, els estudis d’immunoteràpia amb anticossos s’havien fet sempre amb persones que feia temps que rebien tractament antiretroviral. Els resultats d’aquest estudi indiquen, per primera vegada, que fer la intervenció just quan s’inicia el tractament permetria limitar la persistència de VIH, explica l’investigador ICREA d’IrsiCaixa i coautor de l’article, Javier Matínez-Picado.

Per arribar a aquestes conclusions, l’equip ha dut a terme un assaig clínic amb 55 persones que acabaven de ser diagnosticades amb VIH i que tot just començaven el tractament antiretroviral. D’aquestes, 15 van rebre exclusivament aquest tractament, mentre que a la resta se’ls va administrar durant un any juntament amb l’anticòs 3BNC117, sol o en combinació amb la romidepsina, un fàrmac que no ha demostrat tenir un efecte significatiu en aquest context.

Després d’un any de tractament, els investigadors han pogut veure que el VIH s’elimina més ràpidament de la sang en el grup de persones que havien rebut el tractament antiretroviral juntament amb l’anticòs. A més, en les persones amb virus sensibles a l’anticòs, disminueix la quantitat de cèl·lules infectades susceptibles de produir nous virus. Aquests resultats poden ser en part deguts a un augment de les cèl·lules protectores dirigides específicament contra el VIH, una resposta del sistema immunitari important per aconseguir controlar la infecció.

Per determinar si la immunoteràpia ha tingut algun impacte en control del virus en absència de la teràpia antiretroviral, una vintena dels participants van aturar el tractament un any després d’iniciar-lo. Els resultats mostren que pràcticament totes les persones —cinc de sis— amb virus sensible a l’anticòs i que havien rebut el doble tractament, es mantenen durant 12 setmanes amb nivells controlats de càrrega viral. En canvi, les persones que o bé havien rebut tractament antiretroviral en absència d’immunoteràpia o bé tenien virus resistents a l’anticòs van haver de reiniciar el tractament abans.

Des d’IrsiCaixa apunten que actualment l’objectiu és trobar una estratègia que permeti controlar el virus sense necessitat de tractament i per això els resultats obtinguts amb aquest estudi “mostren possibles vies per assolir aquest objectiu, és a dir, la cura funcional”, remarca Martínez-Picado.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article