Fundesplai posa en marxa un programa d’acompanyament a dones que han patit violència de gènere

Vol ser un “espai de seguretat” on acompanyar-les emocionalment i dotar-les d’eines pel seu empoderament


La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) ha posat en marxa un programa d’acompanyament a dones joves que han patit violència de gènere, l’AUCA. Coordinat per dues psicòlogues, vol ser un “espai de seguretat i cures” on les participants, durant tres mesos, puguin compartir experiències i trencar l’aïllament social que va associat als maltractaments. “Els oferim eines perquè reactivin el motor de la seva vida, però el més empoderador és que comparteixin experiències amb dones que han passat pel mateix”, assenyala l’Àfrica Raval, psicòloga. La María, una de les participants, destaca que, després d’anys “molt difícils” i de fugir del seu país per deixar enrere els maltractaments, ella i el seu fill s’han sentit “acollits” i “acompanyats”.

Fundesplai té una àmplia trajectòria organitzant cursos de reinserció sociolaboral per a dones joves que es complementen amb un programa d’acompanyament emocional de les participants per part d’un grup de psicòlogues. És durant aquest acompanyament que els responsables del Departament de Joves de Fundesplai van detectar la necessitat de crear un “grup terapèutic” per a dones que havien patit violència de gènere.

Com explica l’Àfrica Raval, psicòloga participant en el projecte, l’objectiu era oferir a aquestes dones “estratègies” i “espais de seguretat”. Així, a banda d’assessorament jurídic, cursos d’autodefensa o treballar la seva autoestima, se’ls facilita un espai propi on interactuar entre elles de forma lliure i segura. Raval recorda que les dones que pateixen violència de gènere són aïllades socialment pel seu maltractador i que trobar un espai “segur” on escoltar i ser escoltades les ajuda molt a tirar endavant.

Una de les participants en l’arrencada del projecte és la María Montenegro, que ha arribat a Catalunya amb el seu fill de cinc anys, després d’anys de maltractaments al seu país. Sense feina ni papers, els serveis socials la van derivar a Fundesplai on, assegura, s’ha sentit acollida i estimada. “Les dones maltractades arrosseguem molts traumes que fan difícil que puguem refer la nostra vida. Aquí m’estan ajudant des de molts punts de vista per poder-ho aconseguir”, assenyala.

A banda de formar-se per ser monitora de lleure, el que més destaca la María és que a Fundesplai li han ofert una “xarxa” per tornar a sentir-se part de la societat. Remarca, per exemple, que mentre ella treballa per “tornar a estar bé”, el seu fill, que participa en les activitats organitzades per Fundesplai, creix en un ambient segur i sa, “amb tot el que això comporta”.

Atenció a dones joves

Veient que moltes mares joves quedaven excloses dels cursos de reinserció sociolaboral que organitzaven perquè havien de tenir cura dels seus fills, l’any 2014 es va engegar el programa AMA dirigit a mares adolescents on adaptaven els continguts per atendre les seves casuístiques.

En aquest programa, les més de 300 joves que hi han participat (92 aquest any) fan el curs de monitora de lleure, se les orienta laboralment i se les ajuda i forma en la criança dels seus fills. A més, es va habilitar l’anomenat Espai Niu per tenir cura dels infants de fins a tres anys mentre les joves estiguessin als cursos.

La Mònica Sánchez, de 23 anys, està fent el programa actualment. Explica que els serveis socials la van derivar a Fundesplai després que quedés al carrer amb una filla de set mesos. Ara, agraeix, té un sostre i un espai segur on deixar la seva filla mentre ella es forma. “Aquí pots parlar amb altres mares i el suport psicològic que et donen t’ajuda a canviar hàbits i tirar pel camí correcte”, afegeix.

La psicòloga Àfrica Raval afirma que, més enllà de l’activitat formativa, és imprescindible fer un acompanyament emocional de les participants perquè l’esforç de reinserció “no sigui en va”.

Recorda que moltes de les dones que arriben a Fundesplai per fer cursos arrosseguen històries de vida complicades i difícils que fan imprescindible aquest acompanyament emocional que després continuen a l’exterior. “No els volem crear un vincle molt fort i que després quedin despenjades, sinó que després se les deriva a serveis especialitzats on puguin atendre les seves necessitats”, apunta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article