Barcelona incorpora els primers habitatges protegits procedents de la reserva urbanística del 30%

El consistori ha exercit el seu dret de compra preferent sobre vuit pisos, que estaran disponibles a partir de l’any 2024


L’Ajuntament de Barcelona ha fet valdre per primer cop l’obligació de destinar a habitatge de protecció oficial (HPO) un 30% de les noves promocions i grans rehabilitacions. Després de dos anys d’exempcions a causa de la pandèmia, el consistori ha exercit el seu dret de compra preferent per adquirir els primers vuit pisos procedents d’aquesta normativa urbanística. Es preveu que aquests immobles estiguin disponibles l’any 2024, quan passaran a formar part del parc públic de lloguer.

Es tracta de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres quadrats útils, vuit places d’aparcament i un traster. L’edifici on s’ubiquen aquests habitatges en té un total de 27, està situat al barri del Congrés i els Indians i està en procés de gran rehabilitació. El cost total de la compra —amb aparcaments i traster— és de 2.094.730 euros; un preu dels pisos de poc més de 2.400 euros per metre quadrat útil que ve marcat per llei i que des del consistori afirmen que “és una via més assequible que la compra a preus de mercat”.

Una de les finalitats d’aquesta mesura és “disseminar habitatge públic i protegit en zones especialment necessitades”, com assenyalen des de l’Ajuntament. A hores d’ara, s’estan construint al voltant de 120 pisos de protecció oficial als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

Inspeccions a promocions que no compleixen la reserva

Després d’aquests últims dos anys, on les promocions i rehabilitacions han estat exemptes de la reserva urbanística del 30%, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat inspeccions per detectar possibles incompliments a la normativa. Aquest procediment ha permès detectar 17 promocions que incompleixen la normativa perquè no reserven el 30% d’habitatge i que se sancionaran d’acord amb la Llei Catalana pel dret a l’Habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article