Un CAP de Lleida ofereix educació sanitària per millorar el benestar a pacients amb Covid-19 persistent

Molts pacients tenen astènia, fatiga, malestar general, cefalea, dolors musculars i articulars o dispnea, entre altres símptomes


El Centre d’Assistència Primària (CAP) Primer de Maig de Lleida està duent a terme des d’aquest mes d’octubre un programa d’educació sanitària grupal per a pacients amb Covid-19 persistent. Forma part d’un projecte de recerca que pretén millorar el benestar d’aquests pacients, ja que, un cop superada la infecció aguda per Covid-19, continuen presentant símptomes multiorgànics durant un període de temps posterior relativament llarg. La majoria tenen astènia, fatiga, malestar general, cefalea, dolors musculars i articulars o dispnea, entre altres símptomes. De moment, s’hi han inscrit 27 pacients, tot i que les inscripcions per participar en l’estudi continuen obertes.

El programa forma part d’un projecte de recerca liderat per Aranzazu Nieto, infermera d’atenció primària, que porta per títol ‘Educació sanitària HELP Long Covid’ i que pretén estudiar els pacients amb Covid-19 persistent de la ciutat de Lleida, independentment del centre d’atenció primària que tinguin assignat.

El programa, liderat per professionals d’infermeria i referents de benestar emocional de l’atenció primària, consistirà en quatre tallers que s’impartiran de forma setmanal amb una temàtica centrada a potenciar les habilitats dels pacients, tant físiques com emocionals, i a facilitar la interacció dels mateixos pacients per compartir experiències. L’acompanyament d’aquests usuaris vol alleugerir el seu malestar i facilitar la seva reincorporació a l’activitat habitual.

Una de les característiques principals de la Covid-19 persistent és la discapacitat generada pels símptomes a llarg termini i l’empitjorament de la qualitat de vida, el benestar psicosocial i l’estat emocional dels pacients. Els símptomes més incapacitants acostumen a ser astènia, fatiga, malestar general, cefalea, dolors musculars i articulars, dispnea, pressió o dolor, que dificulten la realització de tasques usuals com ara la higiene personal, les activitats domèstiques, l’activitat laboral o les activitats d’oci o socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article