De camí a radioteràpia per una selva il·lustrada: Vall d’Hebron reconverteix l’espai per reduir la por dels infants

L’hospital, centre de referència en radiologia oncològica pediàtrica, ha humanitzat el recorregut per als més petits


L’Hospital Vall d’Hebron ha decorat la sala d’espera, una consulta i l’espai de l’accelerador com una selva amb animals per reduir les pors i l’angoixa dels infants amb càncer que han de rebre radioteràpia. L’hospital tracta el 80% dels infants de Catalunya que han de rebre radioteràpia. Els acceleradors, però, es troben a l’hospital general i no a l’infantil i fins ara, les nenes i nens compartien espai amb els adults. “És molt important la humanització, posar-se al lloc del nen. L’experiència i la mirada són completament diferents de les dels adults”, destaca la doctora Mònica Ramos, especialista en Oncologia Radioteràpica. Els responsables del servei esperen que podran reduir les sedacions gràcies a aquest entorn més amable.

El Martín, de 7 anys, amanyaga amb les manetes el seu os panda de peluix, acompanyat per la mare i el pare a cada costat. Esperen per a la prova d’imatge que servirà per preparar el tractament de radioteràpia per curar el sarcoma d’Ewing que li van diagnosticar aquest agost. Aquesta sala, que els infants compartien abans amb els adults, s’ha convertit en una selva amb animals i lianes per fer més confortable l’espera dels més petits. L’hospital, que és el centre de referència en radiologia oncològica pediàtrica de Catalunya, també ha acondiciat una consulta separada amb què les famílies guanyen intimitat.

“S’agraeix aquest espai més íntim, sense tanta gent, i amb una ambientació que tranquil·litza els nens. L’espai els dona serenitat perquè venir a un lloc que no coneixes crea inseguretat i por. No saps què passarà i els colors, els dibuixos, transmeten seguretat”, observen la Marta i el Marc, els pares del Martín.

El que ha fet l’hospital, amb la col·laboració de la fundació Juegaterapia, ha estat tematitzar el recorregut per on es mouen els pacients pediàtrics, ja que han de seguir les petjades d’un animal per arribar fins a la sala de l’accelerador, un equip amb tecnologia avançada que permet guanyar molta precisió i seguretat en la radioteràpia. Allà també acullen els infants animals entranyables pintats a les parets per reduir la fredor que pot transmetre un espai hospitalari amb una màquina imponent com aquesta.

El cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de Vall d’Hebron, el doctor Jordi Giralt, destaca que acudir a l’hospital serà “més fàcil i amigable” per als infants que no pas abans, quan es trobaven en un entorn “més adult i no tan familiar”. “És molt més fàcil tot en un entorn com aquest. Estem reduint l’ansietat dels nens, que se senten més confortables, i això facilita el tractament”, afirma.

Els pacients s’han d’estar molt quiets quan els fan les exploracions radiològiques (TAC) i reben el tractament i, si els infants estan molt angoixats, de vegades s’han de sedar. Els responsables del servei esperen que podran reduir les anestèsies en aquests espais ara una mica més càlids.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article