El Clínic fa el primer trasplantament renal de tot l’Estat a un pacient de 90 anys

L’home tenia insuficiència renal crònica i feia quatre anys que estava en llista d’espera


L’Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat amb èxit el primer trasplantament renal de tot l’Estat espanyol a un pacient de 90 anys. La intervenció es va fer a l’agost, a càrrec de la cap de secció de trasplantament renal del Servei d’Urologia, la doctora Mireia Musquera. El pacient tenia una insuficiència renal crònica, estava en programa d’hemodiàlisi i feia quatre anys que estava en llista d’espera. Després d’unes setmanes de la intervenció, la persona es troba bé, en fase de recuperació i amb una millora de la qualitat de vida respecte a abans de l’operació.

El pacient, l’Agustí Rovira, tenia uns petits nòduls al ronyó, que d’entrada no havien de provocar-li cap complicació greu. A mesura que van passar els anys, però, els problemes van continuar i va començar a fer sessions de diàlisi. S’hi va estar cinc anys i tres mesos. Al cap d’un temps va passar a la llista d’espera per a un trasplantament, fins que a l’agost aquest es va fer realitat. “No sabem si aquest trasplantament m’ha allargat la vida, però ja puc dir que m’ha donat qualitat de vida”, afirma.

Els trasplantaments en gent gran, una tendència a l’alça

Hi ha una tendència a l’alça del trasplantament renal en gent gran. Entre el 2000 i el 2021, l’Hospital Clínic ha fet 2.622 trasplantaments renals, 88 dels quals han sigut a pacients de 75 anys o més i fins a 15 a persones que tenien 80 o més anys.

De fet, en els darrers deu anys els trasplantaments a persones de més de 74 anys ha passat d’un 2,4% a un 10% a tot l’Estat espanyol. D’entre totes aquestes intervencions, el renal és un procediment segur que ofereix avantatges sobre la supervivència en diàlisi en la majoria de pacients. A edats avançades, però, el balanç entre el risc i el benefici s’ha d’avaluar de forma individualitzada.

El cap del servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, ha explicat que la complexitat de fer un trasplantament d’aquestes característiques és un fet “excepcional” que demostra la capacitat humana i tècnica del personal amb l’objectiu d’individualitzar els tractaments i millorar la qualitat de vida dels pacients, segons destaca el centre en un comunicat.

El cap de secció de Trasplantament Renal, el doctor Fritz Diekmann, afegeix que avui dia no hi ha barreres d’edat per a la donació i el trasplantament de ronyó, ja que depèn molt de l’edat biològica i no de la cronologia.

El Clínic va fer 156 trasplantaments renals l’any passat. Enguany, s’espera que aquesta xifra pugui arribar prop dels 200.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article