Per què els infants es porten “malament” quan estan cansats?

La falta d’energia o l’avorriment poden desencadenar comportaments molestos entre els més petits


Tots sabem què vol dir estar cansat, ja que és una sensació que experimentem sovint. Quan duem a terme qualsevol activitat durant un termini de temps, sigui una activitat física o mental, inclús després d’haver viscut emocions intenses, ens sentim cansats o fins i tot esgotats. Podríem definir el cansament com la falta de força després de fer un treball físic, mental o emocional. També l’avorriment, la infelicitat, la desil·lusió, la desgana, el tedi o el fastigueig poden deixar-nos extenuats.

En qualsevol cas, el cansament té efectes curiosos sobre el nostre comportament, els quals es reflecteixen en una major dificultat per mantenir l’autocontrol. Això es percep amb molta facilitat en els infants, perquè quan estan cansats, ja sigui per haver dut a terme una activitat esgotadora o a conseqüència de l’avorriment o la desil·lusió, tendeixen a realitzar accions que ens molesten. Dit d’una altra manera més col·loquial, tendeixen a “portar-se malament”. A què es deu aquest efecte?

Errors en la torre de control cerebral

El motiu el trobem en el funcionament del cervell, així que comencem parlant d’ell. El cervell és l’òrgan del pensament on es generen i es gestionen tots els nostres comportaments. Està estructurat en diferents zones que compleixen funcions específiques, dins la tasca global d’aquest òrgan. Del control del comportament se n’encarrega concretament una zona anomenada escorça prefrontal. Es troba en la part més anterior del cervell, just darrere del front, en les capes més superficials de neurones. D’aquí ve el seu nom.

L’escorça prefrontal s’encarrega de gestionar les tasques cognitives més complexes, que s’agrupen sota el nom de funcions executives. Un símil seria la torre de control d’un aeroport, que té la funció d’ordenar tot el tràfic aeri perquè flueixi sense dificultat, però de manera flexible, no estàtica, perquè es pugui anar adaptant a qualsevol situació que vagi sorgint: un canvi en les condicions atmosfèriques, un retard en un vol, etcètera. Dit d’una altra manera, serveixen perquè puguem controlar els nostres comportaments.

Les funcions executives inclouen diversos aspectes, com la capacitat de reflexionar i de planificar, de prendre decisions basades en raonaments que hem fet i de racionalitzar i gestionar el nostre estat emocional, entre altres.

També s’inclouen en aquest grup la memòria de treball o memòria operativa, que és el conjunt de processos que ens permeten emmagatzemar i manipular temporalment la informació per la realització de tasques cognitives complexes com la comprensió del llenguatge, la lectura, les habilitats matemàtiques, l’aprenentatge o el raonament. Sense oblidar la flexibilitat cognitiva, que és la capacitat que té el cervell per adaptar la nostra conducta i pensament amb facilitat a conceptes i situacions canviants, innovadores i inspiradores, o a la capacitat mental de pensar en diversos conceptes a la vegada.

Tot això, que té a veure amb el cansament i com afecta el comportament dels adults i dels infants? Molt senzill. Encara que ens agradi presumir que tenim un cervell força gran, la realitat és que només representa el 2 o 3% de la massa total del nostre cos. Tot i això, consumeix ni més ni menys que el 20 o 30% de l’energia metabòlica! Una desproporció impressionant.

I, de tot el cervell, la part que més consumeix és precisament l’escorça prefrontal.

Quan ens falta energia, fiquem més la pota

Quan estem cansats, el metabolisme tendeix a repartir l’energia utilitzable, per la qual cosa disminueix l’energia disponible per tal que l’escorça prefrontal realitzi les seves funcions amb la màxima eficiència. Dit d’una altra manera, ens costa més reflexionar, planificar, decidir, gestionar les emocions i emmagatzemar i manejar la informació perquè l’escorça prefrontal disposa de menys combustible per funcionar. Això també fa que els nostres pensaments perdin flexibilitat i es tornin més rígids. Com a conseqüència, perdem capacitats d’autocontrol del comportament.

Per tant, quan estem cansats tendim a dir coses que no hauríem de dir, que sabem que poden ferir a persones estimades. Això ho fem perquè el nostre cervell li costa més controlar-se. Perquè les funcions executives, la torre de control del nostre comportament, funcionen de manera menys eficient.

El mateix els hi passa als infants. Tot i que saben que hi ha coses que no poden fer o que no els hi deixem fer (i que ells coneixen bé), quan estan cansats la probabilitat que les facin, és a dir, que es “portin malament”, col·loquialment parlant, augmenta. Pel simple fet que els costa molt més mantenir el control sobre si mateixos, com els adults, ja que la seva escorça prefrontal no disposa de tota l’energia necessària.

L’avorriment té un efecte semblant al cansament

Curiosament, quan estem avorrits, desil·lusionats o tediosos, succeeix alguna cosa semblant, tot i que l’origen sigui lleugerament diferent. Resulta que, quan estem desmotivats, el cervell també rep menys energia, per la qual cosa l’escorça prefrontal no pot funcionar a ple rendiment. Vist al revés, la motivació incrementa el flux de sang que irriga el cervell, i amb ell, l’energia disponible, la qual cosa millora la funcionalitat de les funcions executives.

Per aquesta raó, quan estem motivats normalment reflexionem, planifiquem, decidim i gestionem les nostres emocions molt millor. En el cas contrari, un excés de motivació pot hiperenergitzar el cervell, disminuint l’eficiència del seu funcionament, com acaba de demostrar un estudi recent.

Una curiositat més: estar cansat té una part bona. Després d’haver fet una activitat extenuant, també tendim a ser més creatius, perquè en fallar l’autocontrol, les idees sorgeixen sense filtres, o amb menys filtres conscients.

(Aquest article ha estat publicat originalment a The Conversation. Pot llegir l’original aquí)

The Conversation

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article