Entitats de cooperació internacional demanen estabilitat i nous pressupostos a la consellera d’Acció Exterior

Consideren imprescindible que es ratifiqui el compromís d’augmentar progressivament els recursos destinats fins al 0,7%


La Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global (Lafede.cat) demana a la nova consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, estabilitat i nous pressupostos. En aquest sentit, veu imprescindible que es ratifiqui el compromís d’augmentar progressivament els recursos destinats fins al 0,7%, i que no s’aturin o reiniciïn els processos oberts per definir la política pública de cooperació, pau i drets humans. La federació agraeix la rapidesa en el nomenament de càrrecs i ja s’ha reunit amb Yoya Alcoceba, nova directora general de Cooperació al Desenvolupament, per demanar una reunió urgent amb Serret per posar-s’hi a la seva disposició i fer-li algunes demandes concretes.

Per poder donar “resposta a la voluntat ciutadana”, les entitats catalanes reclamen, primer de tot, estabilitat a la conselleria, així com acords de país. En aquest sentit, consideren que sense estabilitat no es poden consolidar unes polítiques públiques de cooperació i justícia global que estiguin “a l’altura dels grans reptes globals”, i que permetin planificar i avaluar les diferents actuacions i programes.

Segons Àlex Guillamón, copresident de Lafede.cat, “sis consellers en sis anys no és la millor manera de consolidar cap política pública, sobretot tenint en compte que encara no s’ha recuperat de les retallades de fa una dècada”.

D’altra banda, la federació considera imprescindible recuperar el compromís polític de destinar el 0,7% dels pressupostos per a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) el 2030, adquirit pel conseller Alfred Bosch el maig de 2019. “Volem uns pressupostos que donin resposta a les crisis socials, econòmiques, energètiques i mediambientals no només de casa nostra, sinó també amb una mirada i des d’una responsabilitat global. El 0,7% és un compromís històric”, ha reblat Guillamón.

A més, amb l’objectiu de reforçar la “mirada global i el treball de conscienciació que realitzen entitats i institucions del sector”, la federació demana que el 25% del pressupost es destini a les accions educatives i comunicatives dels diferents agents.

Finalment, Lafede.cat urgeix l’aprovació d’un nou Pla Director de cooperació 2023-2026 de manera concertada i consensuada amb el sector i que reculli les 10 línies mestres que ja havia presentat a l’anterior Govern: reformar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, reforçar les seves capacitats per tal que pugui introduir nous instruments, discursos i línies de treball per a garantir una política pública de justícia global ambiciosa i de qualitat; i, la posada en marxa del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, com a una de les principals eines per a garantir la coherència de polítiques del Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article