La mortalitat dels majors de 65 anys a causa de l’escalfament global s’ha incrementat un 68% des del 2000

Un informe adverteix que les altes temperatures deriven en problemes cardíacs, respiratoris o de salut mental


La mortalitat de les persones majors de 65 anys a causa de l’escalfament global s’ha incrementat un 68% des del 2000. Aquesta és una de les dades més rellevants que es desprenen de l’informe The Lancet countdown, publicat aquesta setmana i que ha comptat amb la participació d’un centenar de científics d’arreu del món.

Segons el document, les altes temperatures registrades al llarg dels últims exercicis han incrementat notablement el risc de patir problemes cardíacs, respiratoris o de salut mental, així com problemes en l’embaràs, l’empitjorament de la qualitat del son o la possibilitat de patir morts no accidentals. A banda dels més grans, l’informe assenyala les dones embarassades i els nounats com els col·lectius més afectats.

Més enllà dels riscos associats a la pujada de les temperatures, l’informe també alerta que els esdeveniments que amenacen la vida de les persones –com ara catàstrofes climàtiques- s’estan tornant cada cop més freqüents. A tall d’exemple, la superfície de la terra afectada per la sequera va augmentar un 29% entre el 1960 i el 2021, mentre que l’exposició de la població a patir un incendi es va incrementar un 61% entre principis d’aquest segle i el 2021.

Gran part de la culpa, segons l’informe, la té el sector energètic, el qual ha tirat endavant estratègies que són “incompatibles” amb l’Acord de París. De fet, els experts subratllen que les empreses “estan posant en joc el futur del món” i exposant-lo a “un escenari catastròfic per l’impacte que pot tenir sobre la salut de les persones”.

Encara en relació amb aquesta qüestió, el text apunta que, malgrat els compromisos polítics adoptats, l’ús del carbó en el sistema global d’energia només s’ha reduït un 1% des del 1992 i afegeix que les emissions de diòxid de carboni van assolir un nou rècord el 2021.

Pels experts, allunyar-se dels combustibles fòssils és “indispensable”, ja que es podrien evitar al voltant d’1,2 milions de defuncions cada any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article