La Morada inicia les obres per construir el primer habitatge cooperatiu feminista i LGTBIQ+ de Barcelona

L’edifici estarà ubicat al barri de Roquetes, a un solar que La Dinamo Fundació va cedir al projecte per un període de 60 anys


Aquest dimecres s’han iniciat les obres de construcció de l’edifici que allotjarà La Morada, la primera cooperativa d’habitatge feminista i LGTBIQ+ de Barcelona. L’immoble, que ha estat dissenyat per la cooperativa d’arquitectes Lacol, s’edificarà a un solar buit a la plaça de les Dones de Roquetes (Nou Barris), el qual va ser comprat per La Dinamo Fundació i després cedit al projecte per un període de 60 anys prorrogables a 75.

L’edifici acollirà tretze habitatges que rebran la qualificació d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO), on viuran les membres de la cooperativa. Des de l’entitat recorden que un punt diferencial respecte a altres projectes d’habitatge en cessió d’ús és que La Morada està integrada només per dones, lesbianes, trans i altres identitats dissidents, les quals aposten per “organitzar la vida, les cures i els afectes més enllà del model de la família nuclear”.

A principis del 2022, La Morada va iniciar una campanya de captació de sòcies, per poder fer front a les aportacions econòmiques que han de dur a terme les membres del projecte per poder tirar-ho endavant. A banda d’aquestes aportacions de capital, per poder fer realitat l’edifici, la cooperativa ha aconseguit també un préstec amb el servei financer ètic i solidari de Coop57 i ha rebut ajudes com l’HabitatCoop 2021 de la Generalitat de Catalunya, que subvenciona una part dels costos de promoció i que han fet possible que el projecte fos més viable econòmicament.

No obstant això, des de la cooperativa subratllen que, a conseqüència de “l’encariment dels costos de subministraments i matèries primeres”, reclamen més mesures públiques i una clara aposta de les administracions per l’habitatge cooperatiu per a poder tirar endavant més projectes com aquest. “Davant la manca de sòl públic hauria de ser un deure que l’administració pública estigui donant suport total als projectes d’habitatge cooperatiu que estan fent créixer el parc protegit d’habitatge al municipi i construint comunitat que ajudarà a teixir barris forts, autogestionats i solidaris”, remarquen des de La Dinamo Fundació.

En aquest sentit, des de La Morada destaquen que el seu projecte “contribueix a fer front a l’ús especulatiu del sòl” i ajudarà a contribuir al parc d’habitatge públic de Roquetes, “un barri molt castigat per l’increment de preus del lloguer”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article