El Cocarmi denuncia l’impacte negatiu dels canvis als incentius per contractar persones amb discapacitat

Alerta que el Govern central prepara una norma que suprimeix les bonificacions a la Seguretat Social


El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi), ha rebutjat aquest dijous els canvis que preveu aprovar el govern central sobre incentius a la contractació de persones amb discapacitat, i en concret els relatius a bonificacions de la Seguretat Social. 

Avisa que els canvis afectaran “molt negativament” l’ocupació protegida dels centres especials de treball, ja que, segons la presidenta del Comitè, Mercè Batlle, “són una eina que va costar molt de crear, per les quals va lluitar molta gent i essencials per a la inclusió laboral de les persones amb discapacitat”. En aquest sentit, veu “inacceptable” que es tiri endavant un projecte com aquest “per part d’un govern que diu ser el més social de la història”.

Segons Cocarmi, si l’avantprojecte tira endavant amb el redactat actual, les bonificacions poden desaparèixer en el cas dels contractes temporals. En el cas dels indefinits es preveu el seu esglaonament; tot i que “a la pràctica”, es podia arribar també a la seva desaparició. D’altra banda es preveu que els Centres Especials de Treball (CET), que fins ara no pagaven bonificacions, n’hagin de pagar, “cosa que pot posar en risc la rendibilitat de molts d’ells”.

Pel que fa a l’empresa ordinària, el final d’aquestes bonificacions, que eren “un incentiu a la contractació del col·lectiu”, farà que a partir d’ara sigui encara més difícil contractar persones amb discapacitat, tot i l’obligació legal de reservar un 2% dels llocs de treball.

Per això, i en la línia del que han fet les entitats de la discapacitat d’altres comunitats autònomes, el Cocarmi demana al departament de Treball que també rebutgi l’avantprojecte de llei en les conferències sectorials i demani el manteniment del règim vigent.

En una carta al departament, el comitè recorda que els canvis que s’introdueixin “no poden ser unilaterals i sense un diàleg i consulta previs”, especialment amb les comunitats autònomes, responsables directes de les polítiques actives d’ocupació, i amb les entitats representatives del sector.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article