L’Espai Refugi: un punt de trobada per a les persones desplaçades i sol·licitants d’asil

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat inaugura un local des d’on s’acompanyarà i es farà una primera acollida a les seves usuàries


L’Espai Refugi de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) ha obert les portes aquest divendres amb l’objectiu de convertir-se en un punt de trobada per a les persones desplaçades i sol·licitants d’asil a Catalunya. El local, ubicat al barri d’Hostafrancs, esdevindrà l’epicentre de totes les activitats de voluntariat de l’entitat, amb classes de català i castellà per a persones nouvingudes, tallers d’artteràpia i acompanyament psicosocial i terapèutic per poder superar el dol migratori. L’equipament ha estat cedit per l’empresa Nexus Energia i el compartiran el CCAR amb l’associació de persones ucraïneses Djerelo.

L’Ismael Konrate va arribar a Catalunya fa tres anys, després de fugir de Guinea Conakry, el seu país natal. Té 27 anys i explica, en un català perfecte, que tot i que va sol·licitar asil, l’Estat espanyol l’hi va denegar i ara es troba en una situació d’irregularitat sobrevinguda. “Van dir-me que la meva història no era correcta. Vaig haver-me de buscar alguna alternativa i algun recurs per viure-hi”, recorda. Va ser així com, després de passar per altres entitats, va arribar finalment a contactar amb la CCAR, on el van assessorar i acompanyar per poder aprendre català, iniciar els seus estudis de grau superior d’administració i finances, i començar així el llarg camí cap a aconseguir un permís de residència.

La directora de la CCAR, Estel·la Pareja, deixa clar que des de l’entitat consideren a Konrate com “una persona refugiada ‘de facto’” i critica que l’Estat té una interpretació molt restrictiva del dret d’asil, ja que no es tenen en compte les condicions emocionals i socials en què arriben aquestes persones a l’hora d’iniciar el procés de sol·licitud de protecció internacional. “Són persones que esdevenen en irregularitat sobrevinguda i a partir d’això comença la davallada cap a l’exclusió social”, afirma Pareja. Precisament, per poder continuar acompanyant casos com el de Konrate, la CCAR ha inaugurat aquest divendres l’Espai Refugi, un local des d’on s’assessorarà i es brindarà acompanyament psicosocial, jurídic i formatiu a totes les persones que esperen per entrar al sistema de protecció internacional o que no poden accedir-hi per qualsevol motiu.

L’Espai Refugi es troba a un local de 400 metres quadrats al barri d’Hostafrancs de Barcelona, el qual ha estat cedit per l’empresa Nexus Energia, amb qui l’entitat ha signat un conveni de cessió a llarg termini. L’equipament compta amb una biblioteca temàtica amb material relacionat amb els drets humans, un espai d’exposició —on actualment hi ha una col·lecció de dibuixos de solidaritat amb Ucraïna—, una ludoteca, una sala multifuncions, una sala multimèdia on es fan els tallers d’inserció sociolaboral i una sala de formació, on ja s’estan fent classes homologades i certificades de català i castellà —les quals són importants per poder aconseguir la regularització administrativa—, tallers d’artteràpia i sessions per ajudar a les persones desplaçades a superar el dol migratori i a atendre la seva salut mental. “Intentem acompanyar-les per revertir els motius pels quals han arribat a una situació d’irregularitat sobrevinguda”, subratlla Pareja.

La idea de l’entitat és poder crear un espai amable de primera acollida de les persones desplaçades a Catalunya, que contrasti amb els espais impersonals amb els quals es troben en el procés burocràtic d’estrangeria i que serveixi com a punt de trobada entre l’equip tècnic, les persones voluntàries i les usuàries de la CCAR. “La intenció és que es puguin generar xarxes de suport per revertir l’exclusió social de les persones refugiades”, destaca la coordinadora d’atenció a les persones de la CCAR, Elena Maya, qui afegeix que el que es vol és que les més de 100 persones voluntàries de l’entitat siguin les que dinamitzin les activitats del local. Maya remarca, a més, la importància que té que l’Espai Refugi es trobi a pocs metres del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i del Centre de Recepció, Atenció i Derivació per a desplaçats ucraïnesos (CREADE), ja que això facilita que hi puguin arribar les potencials usuàries.

El conflicte d’Ucraïna obliga a doblar els esforços

L’any passat la CCAR va atendre més de 600 persones, però tan sols en aquest primer semestre de 2022 ja han atès al voltant de 300 persones que provenien només d’Ucraïna i des de l’entitat preveuen que es puguin pràcticament doblar les xifres d’atenció del 2021. En aquest sentit, l’Espai Refugi tindrà també una sala reservada per a l’associació de persones ucraïneses Djerelo, des d’on podran atendre a les seves usuàries. La presidenta de l’associació, Olha Dzyuban, explica que fa més de deu anys que ajuden persones ucraïneses que busquen refugi a Catalunya, però afirma que enguany ha crescut la seva demanda —a conseqüència del conflicte amb Rússia— i per aquest motiu necessitaven un espai on poder rebre i donar aixopluc a les seves usuàries. Un local que, sense la solidaritat de la CCAR, no haurien pogut trobar.

A banda de totes l’orientació i l’acompanyament que fan a les persones desplaçades, la CCAR també compta amb 54 places d’acollida complementària a tot Catalunya. Unes places per les quals, com detalla Pareja, tenen llista d’espera, ja que “l’Estat espanyol denega un 90% de les sol·licituds d’asil” i això provoca que des de l’entitat hagin de “cobrir els forats que la política pública no cobreix”. Per aquest motiu, la directora de la CCAR reclama a les administracions un finançament més estable i que no depengui de subvencions anuals i que es desplegui un pla de protecció internacional d’àmbit català. A més, Pareja considera que s’hauria d’estendre la col·laboració entre empreses privades i entitats socials —com ha fet la comissió amb Nexus Energia— per sumar esforços que aconsegueixin revertir les situacions d’exclusió social. “El repte social és tan gran que, o ens posem a treballar, o tindrem un problema”, apunta la directora de la comissió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article