Barcelona millorarà l’accessibilitat dels equipaments per a persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual

S’hi destinarà més d’un milió d’euros dels fons Next Generation per facilitar l’autonomia personal d’aquests col·lectius


L’Ajuntament de Barcelona millorà l’accessibilitat dels seus equipaments per a persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual a través d’una inversió d’un milió d’euros dels fons Next Generation.

La inversió permetrà que aquests col·lectius “puguin entendre i accedir” a la informació. Es calcula que les persones usuàries potencials dels equipaments sensorials per millora accessibilitat són aproximadament 60.000 residents a Barcelona. En un comunicat, el consistori assegura que no n’hi ha prou amb l’eliminació de barreres arquitectòniques i que cal “refer” la ciutat a mida de la discapacitat comunicativa, sensorial i intel·lectual.

Amb el projecte de millora de l’accessibilitat comunicativa es vol aconseguir que les persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual puguin entendre i accedir a la informació necessària per arribar als punts d’atenció a la ciutadania i fer ús de l’oferta de serveis municipals, tant presencialment com de forma telemàtica.

L’objectiu d’aquest projecte és millorar l’autonomia personal i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, facilitar la comunicació i la informació de la localització, entorns, ascensors, sistemes d’alarma i regulació de torns i cues de forma accessible, i acostar els serveis municipals a tota la ciutadania i fer més amable la relació amb l’administració municipal.

Vuit àmbits d’actuació

Pel que fa als àmbits d’actuació, el projecte presentat inclou vuit apartats d’igual rellevància. El primer serà la compra i instal·lació de dispositius acústics tipus Cyberpass, que garanteixen l’autonomia i la seguretat de les persones amb ceguesa o baixa visió a l’hora d’arribar a un equipament públic, facilitant-los-hi la seva localització. Mitjançant aquest dispositiu (activable des del telèfon mòbil o a través del mateix comandament que activa els semàfors acústics de la ciutat), només amb el sentit de l’oïda les persones cegues o amb baixa visió poden ubicar on es troba la porta principal d’entrada (del CAP, d’una OAC, dels CSS). Es minimitza la necessitat de preguntar a altres vianants, o la necessitat d’agafar-se a ells físicament per arribar-hi.

El segon serà la compra i instal·lació d’anells d’inducció magnètica fixos. Després de les primeres fases de diagnòstic i disseny de solucions tipus d’accessibilitat, la ciutat ha començat a implementar solucions per millorar l’accessibilitat dels entorns i promoure l’autonomia personal i vida independent de la població amb discapacitat amb sordesa.

Una altra partida es destinarà a la compra d’anells d’inducció magnètica portàtils, que permeten la comunicació efectiva en petits espais on el soroll ambiental dificulta la comprensió oral de les persones usuàries d’audiòfons i implants coclears, facilitant que puguin sentir el so de forma nítida i intel·ligible.

Un quart àmbit d’actuació serà el disseny i instal·lació de senyalística inclusiva, ja que la normativa vigent obliga a proporcionar la informació sobre els espais i serveis oferts en els equipaments públics per múltiples canals.

També s’invertirà en un nou sistema de regulació de cues i torns accessible. Els sistemes d’avís de l’ordre d’atenció i regulació de cues o torns han de ser visuals i acústics simultàniament. Així doncs, cal dotar els equipaments de dispositius que tinguin pantalla i altaveu per informar del número que s’atendrà en cada torn.

La sisena àrea d’actuació serà la instal·lació de les adaptacions comunicatives en ascensors. Cal invertir en l’actualització dels ascensors instal·lats als edificis municipals per tal de fer-los accessibles segons les normes vigents, i dotar-los de sistemes addicionals per garantir-ne l’accessibilitat comunicativa, amb serveis com la disposició, contrast, relleu i Braille en els polsadors, el sistema sonor d’operació, informació i avís, el sistema lumínic d’operació, informació i avís o bé el sistema de videotrucada d’emergència.

D’altra banda, s’invertirà en la instal·lació de nous sistemes d’alarma per a persones amb discapacitats sensorials. Les persones amb discapacitat sensorial (visual o auditiva) necessiten sistemes d’avisos complementaris (sistemes acústics i sistemes lumínics), que es poden reforçar amb sistemes d’avís al mòbil, que garanteixin la transmissió efectiva de la informació. Els sistemes d’alarma són un dels punts febles de la diagnosi d’accessibilitat, ja que s’ha vist que no es combina correctament la informació acústica i lumínica que permetria a les persones amb discapacitat sensorial estar alerta.

Finalment, l’Ajuntament es bolcarà en la millora de l’accessibilitat de les webs, un requisit indispensable per a l’accés als serveis públics telemàtics per part de les persones amb discapacitat. Es farà en quatre fronts: l’accessibilitat web en un projecte per fer accessibles els 150 webs de l’Ajuntament amb més visites; millorar l’accessibilitat digital de les aplicacions municipals; la revisió de la usabilitat del Portal de Tràmits, i la creació d’un nou web de l’IMPD.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article