Nova ludoteca inclusiva per als infants amb discapacitat de Barcelona

L’Ajuntament, Mobile World Capital i Nexe Fundació converteixen la Ludoteca Guitard en un espai amb tecnologies accessibles


La Ludoteca Guitard, ubicada al barri barceloní de les Corts, engega una prova pilot d’una nova proposta digital i inclusiva amb la qual s’ha creat un espai accessible als serveis i jocs per a tots els infants amb discapacitat o qualsevol trastorn de salut mental.

El projecte ha estat desenvolupat conjuntament pel districte de les Corts, l’àrea d’Agenda 2030 i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, d’una banda, i de l’altre Mobile World Capital Barcelona, mentre que l’entitat escollida per a fer el disseny ha estat Nexe Fundació.

Fa un temps, les entitats locals i institucions van ressaltar la necessitat d’impulsar una millora en l’experiència de la ludoteca per als infants amb qualsevol mena de discapacitat o trastorn de salut mental.

En aquest punt, InnovAcció2030 —el programa impulsat pel Comissionat de Agenda 2030, B:SM i MWCapital, que aposta per accelerar la innovació urbana sostenible i social amb tecnologia— va incentivar la recerca de solucions tecnològiques innovadores que permetin que les persones amb diferents discapacitats puguin interactuar amb l’espai de la ludoteca per a garantir que sigui un espai d’experimentació sensorial, adaptat i inclusiu.

Així, per poder aconseguir aquest repte, al gener es va obrir una convocatòria que buscava propostes i solucions tecnològiques per convertir aquesta ludoteca en un espai més accessible. Entre les més de 20 iniciatives presentades, Nexe Fundació, una entitat privada dedicada a l’atenció i a l’oferta de serveis especialitzats a infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies, es va posicionar com a l’entitat guanyadora.

Potenciar els jocs digitals accessibles

La solució d’aquesta entitat es compon d’una amplia varietat de tecnologies, jocs digitals accessibles i elements d’oci que ofereixen experiències sensorials inclusives, ajuden a l’aprenentatge, la socialització i la participació de totes les persones usuàries de la ludoteca.

Segons el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, la Ludoteca Guitart és “un excel·lent exemple de com la innovació tecnològica ens permet avançar cap a una societat més accessible i inclusiva, on tots els col·lectius poden gaudir de les mateixes oportunitats de participar en la vida social, cultural i educativa de la ciutat”. 

Així mateix, la gerent de Nexe Fundació, Maria Gradillas, creu que aquest nou espai exemplifica “com poder treballar la inclusió en un entorn natural de l’infant on pot desenvolupar totes les seves capacitats a través del joc”. 

La prova pilot durarà sis mesos en els quals s’avaluarà l’impacte de la implementació de tecnologies accessibles per valorar la possibilitat de portar aquest model d’inclusió a altres espais públics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article