Proven una nova estratègia terapèutica per millorar el tractament del càncer d’endometri agressiu

Investigadors del VHIR i la UAB estudien una via a través de la inhibició de la proteïna kinasa ERK5


Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut de Neurociències de la UAB han identificat una nova estratègia terapèutica per al tractament del càncer d’endometri agressiu. El d’endometri és el càncer ginecològic més comú i suposa el quart tipus de tumor més freqüent en dones als països desenvolupats. Si es detecta de forma primerenca té un bon pronòstic, però els casos més avançats i agressius tenen una alta mortalitat i sovint són resistents a la quimioteràpia. La nova estratègia es basa en la inhibició de la proteïna kinasa ERK5.

El bloqueig d’aquesta proteïna permet reduir la proliferació de les cèl·lules canceroses, promoure la seva mort i potenciar l’efecte de la quimioteràpia.

En els últims anys, la proteïna ERK5 està sent estudiada pel seu paper en el desenvolupament de diversos tipus de càncer sòlids. La investigadora del grup de Proteïnes Kinases i Càncer del VHIR i de l’Institut de Neurociències de la UAB, la doctora Nora Diéguez, explica que han comprovat que fins a un 48% de les pacients amb càncer d’endometri tenen alteracions en la via de senyalització d’ERK5 i que, a més, presenten una pitjor supervivència.

En aquest estudi, els investigadors han trobat que ERK5 és una bona diana terapèutica per al tractament del càncer avançat d’endometri. I és que entendre les vies de senyalització que estan alterades al càncer d’endometri permet el disseny de noves estratègies terapèutiques per millorar el pronòstic de les pacients, apunta el cap del grup de Proteïnes Kinases i Càncer del VHIR, el doctor José Miguel Lizcano.

Desenvolupament d’un fàrmac

El treball s’ha portat a terme en models cel·lulars i de ratolins. Els investigadors han desenvolupat el nou inhibidor d’ERK5 JWG-071, actualment en fase de desenvolupament preclínic. Han observat que la inhibició de la via de senyalització d’ERK5 redueix la proliferació de les cèl·lules tumorals i afavoreix la seva mort i, per tant, la reducció de la mida del tumor. Aquest efecte és mediat a través d’NF-kB, un factor de transcripció que regula la supervivència de diferents tipus tumorals. En aquest sentit, Lizcano ha destacat que han demostrat que ERK5 seria una dina terapèutica eficaç contra el càncer d’endometri, ja que en els models animals utilitzats potencia l’eficàcia de la quimioteràpia.

JWG-071 és el primer inhibidor oral i selectiu d’ERK5 que ha mostrat activitat antitumoral i seguretat en models animals. El doctor ha assegurat que els estudis fets fins ara permeten avançar cap al desenvolupament clínic d’aquest fàrmac en pacients oncològiques.

En l’estudi també hi han col·laborat el grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR i el grup de recerca de Patologia Oncològica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article