Cuidar a les cuidadores: l’ajuda mútua i el suport emocional redueixen el seu malestar psicològic

Un 80% de les cuidadores no professionals presenta quadres d’ansietat, segons un informe de la Diputació de Barcelona


Patir estrès, ansietat o depressió són algunes de les situacions emocionals per les quals passen moltes persones cuidadores no professionals. Concretament, segons dades dels Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) —un servei que ofereix la Diputació de Barcelona a les persones cuidadores no professionals a diferents municipis de la demarcació— fins a un 80% de les participants d’aquests grups presentaven quadres d’ansietat i un 70% tenia uns nivells elevats de simptomatologia depressiva.

Ara, una avaluació d’aquest servei ha determinat que la participació en aquests grups de suport ha estat molt favorable per a elles: a la seva finalització, un 68% i un 54% de les persones participants van reduir la simptomatologia d’ansietat i depressió, respectivament.

Els GSAM són un recurs per a cuidadors no professionals i configuren un espai de relació entre aquestes persones, en el qual reben atenció psicològica i tenen l’oportunitat d’expressar els seus sentiments i inquietuds envers les seves tasques de cures. L’objectiu d’aquests grups de suport és el d’acompanyar a les persones cuidadores en el dia a dia i oferir aquest espai de relació per tal de reduir els nivells d’ansietat i depressió que els genera assumir el rol de cuidador no professional, una tasca que realitzen majoritàriament les dones, tal com apunta la Diputació: el perfil de persona cuidadora més comuna és el d’una dona (en el 80% dels casos), major de 55 anys i que dedica més de 10 hores diàries a aquesta tasca (en el 71% dels casos).

Les dades formen part de l’estudi Avaluació de la implementació i de l’impacte del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua 2019-2021 de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una recerca científica que analitza edicions anteriors a través de l’anàlisi de prop de 1.200 enquestes a persones participants i conductores de 182 grups desenvolupats en els darrers tres anys.

Els Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) formen part de les iniciatives per donar suport als cuidadors i cuidadores de persones dependents i al mateix temps pretén sensibilitzar sobre aquesta figura clau en la cura de les persones.

Per a l’edició 2022-2023 està previst engegar 82 grups nous amb els quals es pretén oferir ajuda fins a 900 persones cuidadores no professionals a la demarcació de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article