Un terç dels agressors dels infants atesos a Vall d’Hebron per violències sexuals també eren menors d’edat

L’hospital llança una campanya per donar eines a les famílies, escoles i infants per trencar el silenci al voltant d’aquesta mena de violències


L'Hospital de Vall d'Hebron alerta que han detectat un important percentatge d'agressions sexuals entre adolescents. D'entre tots els pacients atesos l'últim any per la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència (l'Equip EMMA) de l'hospital, un 32% han sigut víctimes d'agressors que també tenien menys de 18 anys. Per aquest motiu, la institució llança una campanya de conscienciació per educar els nens i les nenes sobre la importància de trencar el cercle de silenci i donar eines a les famílies i a les escoles per evitar el creixement d'aquesta mena de violències.

“Enguany hem detectat un important percentatge de les agressions entre iguals, especialment en els adolescents, i un terç dels agressors són menors d’edat. Això no vol dir que un terç dels adolescents siguin agressors ni que hàgim detectat un augment de les agressions entre adolescents, però és una dada que cal analitzar”, apunta la coordinadora de l’Equip EMMA i doctora del Servei de Pediatria de Vall d’Hebron, Anna Fàbregas.

Tot i això, la violència sexual vers els infants i adolescents encara es produeix de forma majoritària dins l’àmbit intrafamiliar, en la meitat dels casos, i en un 83% de les ocasions els agressors són familiars o coneguts del nen, la nena o l’adolescent. “Si la violència sexual es produeix fora de la família, en un 42% de les ocasions l’exerceix un igual de la víctima, entès com a algú d’una edat semblant, mentre que, si és al nucli familiar, en un 34% dels casos l’agressor és el pare, seguit dels cosins en un 17%”, explica Fàbregas.

Des de Vall d’Hebron assenyalen també que les nenes i les adolescents són les que pateixen més violència sexual, ja que representen un 87% dels casos, i subratllen que el perfil majoritari és el d’una noia de 13 anys o més. No obstant això, les víctimes amb edats compreses entre els vuit i els dotze anys representen un 34% dels casos i prop d’una quarta part dels casos són d’infants de menys de set anys.

L’Equip EMMA ha atès un total de 341 pacients entre novembre de 2021 i novembre de 2022, 34 més que l’any anterior. D’aquests, un 79% eren víctimes de violència sexual —ja que la unitat és el dispositiu referent per a infants i adolescents que pateixen aquesta mena d’agressions a Barcelona—, mentre que un 15,5% havien patit violència física i un 3% negligència en la cura.

La violència entre adolescents: un fenomen complex

“La violència sexual entre iguals, sobretot quan parlem de nois i noies, és un fenomen complex, en el qual intervenen múltiples factors”, afirma la treballadora social sanitària de l’Equip EMMA, Giuliana Ríos. Des de Vall d’Hebron apunten que l’accés a la pornografia cada cop en edats més primerenques i la falta d’educació afectivosexual són factors que influeixen en el fet que es donin aquests casos de violència.

Per aquest motiu, l’hospital enceta una campanya de conscienciació sota l’eslògan ‘No deixem que sigui un secret’, amb la qual es vol contribuir a trencar el cercle de silenci i donar eines a les famílies i a les escoles per evitar el creixement d’aquest tipus de violències, que proliferen si es mantenen ocultes per por, desconeixement o vergonya.

“Cal que els infants entenguin que si un secret els fa sentir malament, no els deixa dormir, els avergonyeix o els pertorba cal que el comparteixin amb algú, en particular amb un adult de confiança. Sovint els agressors fan servir el concepte de secret per manipular les víctimes i allargar en el temps les situacions de violència”, subratlla la psicòloga clínica de l’Equip Emma, Mireia Forner.

La iniciativa que es desenvoluparà a través de les xarxes socials i les pantalles de l’hospital, i que culminarà el 20 de novembre, data en què es commemora el Dia Universal dels Drets de l’Infant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article