L’Hospital del Mar incorpora la intel·ligència artificial per planificar la radioteràpia al cervell

S’utilitza en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites per prevenir metàstasis i s’ampliarà a altres tumors


L’Hospital del Mar ha incorporat la intel·ligència artificial per planificar la radioteràpia. El centre ha començat a utilitzar eines d’aprenentatge automàtic per planificar la irradiació del cervell en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites a qui calia irradiar el cervell per evitar metàstasis, però protegint-ne l’àrea de l’hipocamp per evitar pèrdues de memòria i altres efectes secundaris del tractament. El sistema redueix un 55% el temps de planificació i permet ajustar millor la radiació que rep el pacient.

Es tracta del primer centre a l’estat espanyol a usar l’aprenentatge automàtic en la planificació de procediments radioteràpics. L’equip del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar ha fet servir un programari comercial existent (RapidPlan, de Varian Medical Systems) per desenvolupar un algoritme que ha après com planificar els procediments. El projecte, que ha estat validat per un estudi publicat a la revista Clinical and Translational Oncology, s’ampliarà ara a altres tumors.

L’hospital barceloní és pioner en la protecció de l’hipocamp en aquests pacients i aquesta experiència ha estat important per desplegar el sistema. L’eina, Hippo-Mar, ha utilitzat dades de 44 pacients per aprendre a fer el disseny i crear el model de forma automàtica.

Una vegada creat, se’n va validar el funcionament en deu pacients. En aquests casos, es va fer la planificació amb la nova eina i es va comparar amb el pla generat pels dosimetristes per analitzar-ne la precisió.

La conclusió és que no només es va enllestir la planificació de la radioteràpia de forma més ràpida, amb una reducció del 55% del temps, sinó que la quantitat de radiació que rebien els pacients era més ajustada i no calien modificacions manuals.

Eines “més eficients”

La doctora Núria Rodríguez de Dios, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Radioteràpica i autora principal de l’estudi, destaca que aquestes eines són “més eficients, permeten reduir el temps de planificació i que els pacients siguin visitats i tractats el mateix dia, sense haver d’esperar”, en declaracions recollides en un comunicat de l’hospital. Fins ara, la complexitat del disseny del tractament obligava a demorar-ne l’inici.

La doctora Rodríguez de Dios assenyala que el potencial d’aquest model és que és “capaç de crear plans de tractament d’alta qualitat sense dependre de l’experiència o l’habilitat del dosimetrista o dels físics”.

La seva creació ha estat possible gràcies al treball d’un equip multidisciplinari, format per metges, físics i tècnics. En aquest sentit, Òscar Pera, físic mèdic del mateix servei i coautor del treball, apunta que les tècniques d’aprenentatge automàtic tenen “un gran futur en l’àmbit hospitalari” per donar suport als professionals. “Aquesta tecnologia presenta grans oportunitats, però també grans reptes que els professionals haurem d’enfrontar”, recalca.

Una tecnologia fàcil d’exportar a altres centres

Els impulsors del projecte defensen que el sistema es pot exportar de forma fàcil a altres hospitals, fins i tot a centres que tinguin menys experiència en procediments complexos de radioteràpia. L’algoritme és capaç d’aprendre cada vegada que planifica un cas i això fa que la seva adopció sigui útil i no calgui disposar de personal amb coneixements avançats. A la vegada, pot facilitar la recerca en el camp de l’Oncologia Radioteràpica, ja que permetrà tractar amb un estàndard comú els pacients i obtenir resultats mesurables tot i procedir de diferents centres.

El doctor Manel Algara, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, subratlla que el treball demostra que la utilització d’eines d’intel·ligència artificial per planificar els tractaments és “viable” i confirma “la feina amb Siemens per validar-les com ajuda en la delimitació dels òrgans”. “Aquestes eines faciliten l’estandardització i la comparació de procediments entre centres i n’augmenten l’eficàcia. Cal anar-les incorporant en el dia a dia”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article