Alerta per l’impacte de la contaminació ambiental en la salut infantil, inclús en els embrions

Els professionals de Sant Joan de Déu criden a “renaturalitzar” la vida dels infants i a reduir l’exposició a factors nocius a les escoles


L’observatori FAROS de Sant Joan de Déu alerta en el seu darrer informe de l’impacte de la contaminació ambiental en la salut infantil, inclús en els embrions.

En aquest sentit, la cap d’obstetrícia i ginecologia, Lola Gómez, avisa que l’embaràs és una “finestra d’exposició” a la contaminació molt important. La doctora apunta, fins i tot, que les substàncies contaminants que arriben al fetus a través de la mare també es dipositen en la càrrega genètica del futur nadó, de manera que l’impacte nociu “es traslladarà també a les següents generacions”. En aquest escenari, els professionals criden a “renaturalitzar” la vida de mares i infants i a prendre mesures per millorar la qualitat de l’aire a les aules per reduir l’exposició a factors nocius.

La doctora Gómez explica que les substàncies contaminants que hi ha a l’aire “actuen com hormones” de manera complexa fins a generar un estadi inflamatori tant en la mare com en l’ambient que rodeja el fetus. “El nen està exposat als contaminants que rodegen la mare”, conclou. Tota aquesta contaminació, avisa la doctora, pot generar també complicacions en la salut en l’edat adulta de la persona.

En aquest sentit, un dels coordinadors de l’estudi i pediatra de Sant Joan de Déu, Quique Bassat, opina que és necessari augmentar l’activitat dels infants en entorns naturals, ja que és “més beneficiós” per a ells. Gómez fa extensiva la crida a les futures mares: “Allà on sigui la mare està també el bebè dins la panxa”. L’estudi alerta que només un 20% dels infants surten alguna vegada al mes a jugar a l’aire lliure i només un 10% va diàriament al parc.

“La manca de contacte amb la natura impulsa el sedentarisme i actua com un factor clau en l’increment de l’obesitat, malalties respiratòries i cardiovasculars, trastorns de la conducta, comportament, atenció, empitjorament de les malalties cròniques o disminueix els nivells de vitamina”, alerta l’informe de Sant Joan de Déu.

D’altra banda, Bassat explica que ja pel fet de ser nens, els infants són més vulnerables davant la contaminació per “immaduresa fisiològica”. Els nens, detalla el pediatre, estan “més exposats a la contaminació per unitat de pes”. A més, aquells que neixen avui, diu, estaran més exposats a les condicions mediambientals adverses durant més temps al llarg de la seva vida que els seus pares, que van néixer en una època amb menys exposició.

“Hem arribat a un punt que no és sostenible. Ens hem de convertir en activistes climàtics”, exclama el pediatre. En aquest sentit, el director de l’estudi, el doctor Jaume Pérez Payarols, recorda que “els infants són només el 20% de la població, però són el 100% del futur”. És per això que els professionals se centren a incidir positivament en espais clau per al desenvolupament dels infants, com la llar, l’escola o el lleure.

En aquest sentit, el doctor Bassat afirma que les aules són els espais on possiblement un infant passa més hores al llarg del dia i demana que sigui a les escoles especialment on es treballi per garantir una bona qualitat de l’aire que redueixi l’exposició continuada dels infants a factors nocius. “És fonamental que l’ambient no sigui hostil i calen mesures de promoció de la qualitat de vida”, apunta el també pediatra de Sant Joan de Déu Marcelo Andrade.

En concret, l’informe proposa plantar més arbres als patis de les escoles; crear murs verds que generin ombres; i crear fonts o zones de jocs. L’objectiu és reduir la contaminació de l’aire, però també el soroll i l’efecte illa de calor alhora que afavorir l’activitat física. A més, els autors de l’informe ressalten que transformar les zones de joc en petits espais naturals de biodiversitat també milloren el sistema immunitari dels nens en molt poc temps.

A la ciutat de Barcelona, gairebé el 50% dels casos d’asma infantil són provocats per la contaminació de l’aire que es respira a la ciutat, mentre que al món el 93% dels nens respiren aire que no compleix amb els criteris de qualitat fixats per l’OMS, fet que suposa 600.000 morts infantils prematures cada any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article