Entitats denuncien la inacció de l’Hospitalet de Llobregat davant els desnonaments i la pobresa energètica

La PAH, l’APE i el Sindicat de Llogateres critiquen que és pràcticament impossible aconseguir una cita amb els serveis socials de la ciutat


La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i el Sindicat de Llogateres denuncien la inacció dels serveis socials de l’Hospitalet de Llobregat davant dels casos d’emergència residencial i pobresa energètica. Les entitats critiquen que per a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat és pràcticament impossible assolir una cita per rebre atenció i que només hi ha un tècnic per atendre situacions d’urgència en desnonaments a una ciutat amb més de 260.000 habitants.

Representants dels moviments socials pel dret a l’habitatge i l’accés als subministraments bàsics s’han reunit aquesta setmana amb el tinent d’alcaldia d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans, Jesús Husillos, per reclamar-li una millora urgent en l’atenció que fan els serveis socials del municipi a la població en situació de vulnerabilitat. Concretament, les tres entitats denuncien que els darrers mesos han constatat “una dificultat sistemàtica per obtenir cita amb serveis socials”, que les persones no reben resposta als seus correus, que els tràmits s’eternitzen —fins i tot en situacions crítiques— i que no hi ha protocols d’urgència ni per talls de subministrament ni per casos de desnonament.

Segons les mateixes entitats, Husillos ha admès a aquesta reunió que el telèfon per poder fer reserva de cites amb els serveis socials no funciona des de fa mesos —tot i que només es pot demanar cita per telèfon i per correu—, que hi ha una greu mancança de personal d’atenció i que només tenen un tècnic per atendre situacions d’urgència en desnonaments per cobrir una ciutat de més de 260.000 habitants. A més, assenyalen que el tinent d’alcaldia hauria assegurat que no veia la possibilitat de revertir aquesta situació durant els pròxims mesos.

Des dels moviments socials apunten que la inacció dels serveis socials ha fet que centenars de famílies s’apropin a les seves assemblees afectades per greus problemes d’habitatge i pobresa energètica pels quals no obtenen solucions. A més, indiquen que l’habitatge s’ha tornat “inassequible per la major part de la població” del municipi, que hi ha desnonaments cada dia — “ignorant-se sistemàticament tant les moratòries que el Govern de l’Estat ha decretat, com la llei catalana de l’habitatge”— i que l’augment dels preus dels subministraments ha agreujat les moltes diverses formes de pobresa energètica que ja afectaven la població abans d’aquesta crisi.

Per aquests motius, la PAH, l’APE i el Sindicat de Llogateres han unit forces un cop més per a mobilitzar-se per reclamar millores en el sistema d’atenció a l’emergència social de l’Hospitalet de Llobregat. “Lamentem que les nostres propostes hagin estat rebutjades sistemàticament. No deixarem a les famílies desprotegides ni permetrem que se segueixin vulnerant els drets humans de la ciutadania de l’Hospitalet”, assenyalen les entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article