Professionals de l’atenció primària demanen la dimissió de Balcells per titllar la longitudinalitat com un paradigma “antic”

FoCAP considera que les paraules del conseller van “contra els pilars fonamentals de l’atenció primària”


El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) demana la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells, per haver afirmat al Parlament que la longitudinalitat —la relació continuada al llarg del temps entre el metge i la infermera i l’usuari i el vincle que estableixen— és un “paradigma que ha quedat antic”.

El FoCAP defensa que la longitudinalitat és un dels elements de l’atenció primària que té “major impacte” en la salut i ús del sistema sanitari i destaca que evita la medicalització i el sobrediagnòstic; disminueix les derivacions a especialistes de segon nivell i redueix la mortalitat, entre altres.

Així, el fòrum considera que les paraules del conseller van “contra els pilars fonamentals de l’atenció primària” i demana als responsables públics que basin les seves polítiques en la “millor evidència científica disponible”. 

En aquest sentit, recorden que un estudi a Noruega va mostrar que 15 anys de relació entre l’equip de primària i el pacient proporcionaven una disminució del 25% en les taxes de mortalitat, un 28% de les hospitalitzacions i un 30% de les consultes als serveis d’urgències. 

La longitudinalitat és un dels quatre eixos clau en l’atenció primària, segons va explicar durant una entrevista al Social.catla presidenta del FoCAP, Meritxell Sánchez-Amat, i és de vital importància en el seguiment de la salut dels pacients, tal com ho avalen diferents estudis dels professionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article