Acaba sense acord la reunió entre sindicats i Educació per calendaritzar la reversió de retallades

El Departament defensa que ha posat sobre la taula una proposta “d’acostament” que s’ha rebutjat


La reunió de la Mesa sectorial entre els sindicats i Educació ha acabat sense acord aquest dilluns. La trobada estava fixada en el marc de les negociacions sobre els punts que els van portar a les vagues del curs passat i que a dia d'avui encara no s'han concretat.

Segons ha explicat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en sortir de la reunió, el Departament no accepta ara com ara concretar ja per al curs vinent 2023-2024 alguna de les mesures que reclamen els sindicats. Paral·lelament, el Departament defensa que ja ha fet una proposta “d’acostament”, la qual ha estat rebutjada, i recorda que no pot reflectir “tots els temes amb impacte econòmic” de cara a l’any vinent.

D’altra banda, Segura ha afirmat que la xifra avançada per Educació sobre la ràtio d’alumnes per docent del sistema públic -que baixarà de 10 amb l’entrada dels 3.566 professionals al gener- és una dada “falsejada”. En aquest sentit, ha al·legat que això no es tradueix en baixar la ràtio per aula i ha defensat que calen més docents.

Les dues parts s’han reunit a les 10.30 h del matí i han mantingut la trobada fins aixecar la sessió, cap a les dues del migdia. A la Mesa hi han assistit representants de tots els sindicats educatius, és a dir, USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària (aspepc·sps), UGT, CGT i USOC. En paral·lel, a les portes del Departament s’hi han concentrat diversos delegats sindicals.

Segura ha lamentat després de la reunió que la voluntat del Departament sigui “inexistent” i que es continuïn mantenint en la postura “de no situar res” pels pròxims comptes. Per això ha criticat que mesures com el retorn de l’horari d’abans de les retallades, o la reducció de ràtio, es presentin com a noves, recordant que es tracta de temes englobats “dins dels pressupostos actuals, i no pas dels futurs que s’estan negociant”.

Per això, els sindicats han insistit que si es vol “augmentar el pressupost i caminar cap al 6%” no té sentit mantenir-se en una postura “immobilista”. “No hem pactat ni signat res. Hi haurà una altra Mesa el 14 de desembre, i ens haurem de mobilitzar per fer mes pressió”, ha reblat la portaveu d’USTEC.

Entre les mesures que consideren indispensables per arribar a un acord hi ha la de retornar als sis anys el primer sexenni; un pacte d’estabilitat per aquelles persones que estan en abús de temporalitat; l’equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundaria o la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys. “Tenim molts altres temes, i no pensem cedir de cap manera perquè considerem que el Departament no té voluntat de revertir aquestes retallades que portem arrossegant durant tants anys”, ha afegit Segura.

També ha assenyalat que els sindicats s’estan reunint amb tots els grups polítics “perquè donin suport” a les seves demandes. En aquest sentit, Segura ha assenyalat que sempre que hi ha una negociació de pressupostos acaben fent el mateix. “Tenim el suport de la majoria, no entenem perquè Educació no pot situar aquestes coses. Totes no les aconseguirem, però almenys un parell hi haurien de ser, aquesta és la pressió que hem de fer a tots els nivells”, ha dit.

Pel que fa a la xifra sobre la ràtio d’alumnes per docent del sistema públic, Segura sosté que es tracta d’una dada “falsejada i populista”. “Si volen calcular la ràtio real, que ho divideixin pel nombre de grups que hi ha als centres, no pel nombre total de professorat”, ha dit, “hi ha grups FP amb més de 35 alumnes per aula i grups de batxillerat amb més de 40”. “Anem coixos de personal i amb una ràtio molt elevada a la majoria dels centres educatius, aquesta és la dada real”, ha conclòs.

“Voluntat, a l’espera d’un retorn”

Per part del Departament d’Educació, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha considerat que s’ha fet un avançament important per la seva part, amb una “proposta d’acostament” que ha estat rebutjada pels sindicats. Collell ha concretat que s’ha posat sobre la taula la possibilitat de retornar als sis anys el primer sexenni de cara al 2024 – rebaixant en un any la proposta inicial – juntament amb la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys, que es faria el mateix any.

A tot plegat, s’hi sumaria l’equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundaria, que ja es podria contemplar de cara al 2023. “Ens semblava un bona forma per formalitzar un acord, però la seva demanda és que totes les propostes s’apliquin l’any que ve”, ha detallat. Un fet que, ha apuntat, “no poden acceptar”, ja que el pressupost del pròxim any “no només ha de contemplar els temes estrictament laborals”.

Collell ha insistit que ja s’han fet passos “molt importants” per revertir les retallades, recordant que seguiran negociant fins que arribin a un acord. Tot i això, ha afegit que la ciutadania “no entendria que només es dediquessin a revertir això”, com tampoc entendria que es tornés a “una situació de conflicte”. “Hi ha voluntat i esperem un retorn, si només fem passos nosaltres, trigarem a trobar-los”, ha lamentat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article