Comença el ‘Social Lab: Comunicar per compartir’

L’esdeveniment anual s’obre al diàleg multidisciplinar per potenciar els llaços i vincles entre entitats i persones del tercer sector


Aquest divendres, 18 de novembre, al Centre Cívic Pati Llimona té lloc la sisena edició de la jornada ‘Social Lab: Comunicar per compartir’, impulsada pel Social.cat. Es tracta d’un espai de trobada, reflexió i formació en el qual aprendre i compartir coneixement al voltant de les tasques de comunicació i difusió, així com contribuir a fer visible l’enorme tasca social desenvolupada per les entitats del tercer sector a Catalunya.

Aquest 2022, l’esdeveniment posa sobre la taula noves idees i estratègies que les entitats i moviments socials poden usar per unir forces, afrontar lluites compartides i canviar les estructures del sistema. La jornada s’obre al diàleg multidisciplinar per potenciar els llaços i vincles entre entitats i persones del tercer sector, alhora que fomenta la participació activa en l’esdeveniment a través de tallers.

Com teixir xarxa i crear sinergies? Com compartir entre nosaltres per aconseguir millors resultats? en definitiva, identificarem lluites compartides per capgirar les estructures del sistem. En parlem amb alguns dels membres de les entitats impulsores del Projecte Lliures: David Fernàndez, de Coop 57; Sira Vilardell d’ECAS; i Alba Vendrell, d’Òmnium Cultural.

A través d’un taller de la mà de l’entitat Eidos, descobrim la manera de definir els missatges i les denúncies perquè tinguin més impacte, així com tècniques per fer que aquests missatges aconsegueixin calar més i millor. I és que són molts els reptes socials a què les entitats del tercer sector —i la societat en general— han de fer front, moltes vegades sense cap mena de suport 

Finalment, parlem amb periodistes de TV3, la Cadena SER, LaFede i el Social.cat sobre com aconseguir que la nostra acció comunicativa arribi als mitjans de comunicació i que les nostres lluites tinguin més ressò mediàtic. 

Un espai de referència

L’experiència del Social.cat, que desenvolupa una tasca ingent com a altaveu de l’acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d’entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l’altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions, els mitjans de comunicació i la ciutadania en general. La jornada ‘Social Lab: Comunicar per compartir’ vol ajudar a teixir aquestes aliances.

Per nosaltres, aquesta és una edició especial del Social Lab, ja que tanca el cercle evolutiu que ha anat estructurant les diverses edicions de la jornada. I és que primer vam comunicar per existir, tal com fem totes quan primer venim al món i cada vegada que ens volem fer sentir; després vam comunicar per transformar, perquè si en alguna cosa creiem des del tercer sector és en la possibilitat de la transformació social; vam seguir comunicant per resistir, ja que les lluites moltes vegades són més llargues del que esperem i el nostre missatge ha de poder perdurar; la Covid ens va fer recordar que, a vegades, cal canviar de prisma i adaptar-nos a noves realitats, així que vam comunicar per imaginar; i aquesta imaginació ens va servir per reinventar-nos i comunicar per crear

Enguany, comuniquem per compartir, perquè confiem, sabem, que compartir lluites no només ens fa més fortes, sinó que ens fa arribar més lluny. És per això que ens fa molta il·lusió celebrar aquesta sisena edició del Social Lab, un espai on existir, transformar, resistir, imaginar, crear i compartir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article