La PAH critica que el protocol d’Interior no limita els “abusos” de força i les actuacions “irracionals” dels mossos

L’organització creu que el document arriba “tard i malament” i n’exigeix la seva correció


La PAH ha considerat que el protocol dels Mossos per als desnonaments està molt lluny de ser una eina que limiti els “abusos” de força i les actuacions “irracionals” dels Mossos. Per a l’organització, el text deixa clar que les forces policials poden intervenir sempre que el cap del dispositiu o comandaments superiors valorin que existeixen riscos greus pera a la seguretat de les persones i els béns o accions que impedeixin l’execució de l’ordre judicial.

Per a la PAH: “Sempre que hi hagi una convocatòria del moviment pel dret a l’habitatge, hi estaran Brimo i ARRO per desactivar la defensa dels drets fonamentals i facilitar que els grans especuladors segueixin fent l’agost”. Han afegit que el document arriba “tard i malament”.

La PAH ha insistit que es viu una crisi habitacional greu i ha criticat la demagògica política “aporofòbica” en defensa del negoci dels grans propietaris i els beneficis de les empreses de seguretat. En aquest sentit, la plataforma ha assegurat que el protocol no modifica allò que des de les PAH catalanes i els moviments per l’habitatge denuncien: l’actuació “sense sentit i mala praxi” dels que haurien de vetllar pels ciutadans.

Han afegit que sovint es troben amb arbitrarietat, abusos d’autoritat, violència física i, fins i tot, detencions d’activistes. A més, ho veuen com un intent del Departament d’Interior de “desresponsabilitzar-se” de les polítiques de protecció del dret a l’habitatge digne.

L’organització ha expressat també la seva indignació per unes paraules del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, assegurant que qui desnona no són els mossos sinó una societat injusta, ja que ha recordat que la Generalitat és una de les màximes responsables en política d’habitatges i està “fallant” a cada desnonaments sense reallotjaments dignes.

Per tot plegat, la PAH ha proposat que abans de realitzar un desallotjament s’hauria d’informar als serveis socials però garantint que hi haurà un reallotjament digne per a la família afectada. Ha demanat també la suspensió de les actuacions en els desnonaments fins que els grans propietaris ofereixin el lloguer social obligatori –la Generalitat en el cas de petits propietaris-, i ha reivindicat que la presència de moviments socials no pot ser na causa perquè vinguin els antiavalots.

En cas que un jutge ordeni la seva presència, la Plataforma ha dit que s’han de limitar a aixecar acta sense entrar a l’habitatge, controlar la comitiva i traslladar a l’administració que tingui cura del reallotjament quan en tinguin.

En tot cas, ha reclamat activat immediatament un pla de xocs per posar la taula d’emergència de Catalunya i les municipals a zero a través de l’augment urgent del parc d’habitatge social.

Amb tot, les PAH catalanes han expressat el seu rebuig al protocol i han exigit la seva correcció amb criteris socials i de drets, en els marc d’unes polítiques urgents, reals i integrals pel dret a l’habitatge.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Joan Olot
1.

L'informe a serveis socials abans del desnonament i el desallotjament ha de ser prioritari i integrar-se en l'expedient de referència,per ètica i moral pública de pacificació de la vida ciutadana.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article