El risc de patir càncer de mama gairebé es duplica en dones diagnosticades amb malalties mamaries benignes

Segons un estudi de l’Hospital del Mar aquest grup de dones necessitaria fer-se exàmens de detecció més freqüents


El risc de patir un càncer de mama gairebé es duplica en dones diagnosticades amb malaltia mamaria benigna a través de proves de detecció, segons una investigació presentada en el marc del 13 Congrés Europeu sobre el Càncer de Mama. 

La investigació l’ha presentat la doctora de l’Hospital del Mar Marta Román. Va incloure més de 700.000 dones de l’Estat espanyol que van participar en un cribratge mamari i va comparar a les que havien estat diagnosticades amb alguna malaltia mamaria benigna, inclosos fibroadenomes i quists, amb aquelles que no havien tingut cap diagnòstic d’aquest tipus. El major risc de càncer de mama que assenyala l’estudi va persistir durant almenys dues dècades.

Els investigadors asseguren que aquest grup de dones podrien beneficiar-se d’exàmens de detecció més freqüents per garantir que les que desenvolupen càncer siguin diagnosticades prematurament, quan les possibilitats de supervivència són millors.

La investigació va incloure 778.306 dones d’entre 50 i 69 anys que es van sotmetre com a mínim un cop a un cribratge mamari entre 1996 i 2015 en una vintena de centres. Els investigadors van seguir les dones fins el 2017, i durant aquest temps a 17.827 se’ls va diagnosticar una malaltia mamaria benigna, mentre que a 11.708 se’ls va diagnosticar càncer de mama.

Les dades van mostrar que de les dones amb aquestes malalties mamaries benignes, al voltant de 25 de cada 1.000 van ser diagnosticades posteriorment amb càncer de mama. Entre les dones sense malaltia mamaria benigna, al voltant de 15 de cada 1.000 van acabar patint càncer de mama.

El major risc es va trobar en dones amb malaltia mamaria benigna independentment de la seva edat i el risc va persistir durant almenys 20 anys. Les dones seguides durant menys de quatre anys tenien un 99% més de probabilitats de rebre un diagnòstic de càncer de mama i les dones amb un seguiment de 12 a 20 anys tenien un 96% més de probabilitats de rebre aquest diagnòstic.

La doctora Roman afirma que aquestes dades suggereixen que la malaltia mamaria benigna és un indicador clau que les dones tenen un major risc de càncer de mama. De fet, sovint es troba la malaltia en un pit i el càncer s’acaba desenvolupant en l’altre.

Aquesta troballa, juntament amb el coneixement d’altres factors de risc, pot ajudar a optimitzar les proves que s’ofereixen a les dones. Per exemple, la doctora proposa que si a una dona se li diagnostica una malaltia mamària benigna i té altres factors risc, com antecedents familiars de càncer de mama, podria beneficiar-se de proves més freqüents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article