El càncer de mama durant la gestació es pot tractar

Vall d’Hebron ha atès des del 2001 83 dones diagnosticades amb càncer de mama durant l’embaràs. D’aquestes, 67 van continuar amb la gestació i van tenir 72 infants


Vall d'Hebron ha atès des del 2001 83 dones diagnosticades amb càncer de mama durant l'embaràs. D'aquestes, 67 van continuar amb la gestació i van tenir 72 infants. El centre hospitalari i el Tibidabo han celebrat un acte aquest diumenge per visibilitzar que el càncer de mama es pot tractar durant l'embaràs.

Els especialistes apunten que el diagnòstic no és necessàriament sinònim d’interrupció de l’embaràs. “Es pot fer cirurgia en qualsevol moment i quimioteràpia a partir del segon trimestre”, ha apuntat la cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica, la doctora Cristina Saura, en l’acte.

El doctor José Manuel Domínguez, subdirector assistencial de Vall d’Hebron, ha destacat que “ com a centre altament especialitzat, oferim a les dones amb càncer de mama gestacional una assistència multidisciplinària per tractar la patologia i aconseguir que l’embaràs arribi a terme si així ho desitgen”.

El centre va començar a registrar els casos de dones embarassades amb càncer de mama el 2001 i el 2006 es va constituir un programa multidisciplinar per informar i per un seguiment específic a les dones a les quals se’ls diagnostica un tumor de mama durant l’embaràs. De les 83 pacients, onze van optar per interrompre la gestació en conèixer el diagnòstic i altres cinc van patir un avortament espontani durant el primer trimestre.

Durant aquests vint anys, un 70% de les 83 pacients tractades viu, mentre que 25 van morir a causa de la malaltia.

Un tractament personalitzat i multidisciplinari

Tot i haver-hi diverses línies de recerca per veure si biològicament aquest tumor en les dones embarassades és diferent, per ara, s’etiqueta i s’ofereix el mateix tractament que la resta de tumors de mama. La cirurgia es pot realitzar en qualsevol moment de l’embaràs, l’única cosa que s’ha de tenir en compte és l’anestèsia. En canvi, la quimioteràpia es pot donar a partir del segon trimestre. Durant el primer trimestre està contraindicada perquè s’estan formant els òrgans del nadó. El tractament hormonal, les teràpies diana dirigides contra tumors HER2 positius, la immunoteràpia i la radioteràpia estan contraindicades.

“Per ara, el risc més gran que tenen els nadons de mares que han rebut quimioteràpia és un part prematur”, comenta la doctora Silvia Arévalo, cap de la Unitat de Medicina Fetal.

“Intentem que les dones arribin a una edat gestacional tan avançada com sigui possible i després fem el seguiment dels infants que han rebut quimioteràpia”, afegeix.

En el cas de 14 pacients tractades en aquest programa, la primera maniobra del tractament va ser la inducció al part, un 21% de les 67 dones que van decidir tirar endavant l’embaràs. Val a dir que totes estaven en un moment de gestació avançat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article