#InfanciaIntocable, la campanya per denunciar que les infàncies i adolescències també són víctimes de les violències masclistes 

L’Associació in via llença aquesta campanya en el marc del 20N i del 25N 


Les violències masclistes tenen un abast i repercussió que va molt més enllà del que es pot veure a primera vista. És per això que, entre avui, dia 20 de novembre, Dia Internacional de la Infància, i el 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’Associació in via posa en marxa una campanya de sensibilització per denunciar que les infàncies i adolescències també són víctimes de les violències masclistes.

Moltes vegades, tal com observa l’entitat, rere un alumne que està tenint conductes disruptives a l’escola, un infant que sembla que no té amics perquè mai els convida a casa, o una adolescent que s’amaga al vestidor de l’escola i mai es vol canviar davant les seves companyes, hi ha una situació de violència masclista.

Durant aquests cinc dies i a través de les xarxes socials (Twitter i Instagram), l’Associació in via anirà fent públics diversos vídeos en què treballadores de l’entitat i persones influents a les xarxes, com l’Andrea Gumes o la Marta Montaner, donen veu a totes aquelles infàncies i adolescències a qui les violències masclistes han intentat —i massa vegades aconseguit— silenciar. Com la Marta, de 9 anys, a qui el seu tiet viola des de fa temps sense que ningú ho sàpiga. O l’Oscar i els seus germans, que passen vergonya a l’escola perquè porten la roba trencada, i a qui la seva mare no els en pot comprar de nova perquè el pare no els passa la manutenció que va establir el jutge. O la Nadia, que porta casada des dels nou anys per obligació de la família. Infàncies i adolescències, camins de vida, realitats i vivències, marcades totes elles per les violències masclistes. 

Per tal de fer arribar més lluny el seu missatge, entre el 20 i el 25 de novembre, l’Associació in via convida a tothom a compartir a través de les seves xarxes socials i amb el hashtag #InfanciaIntocable realitats que les violències masclistes han intentat silenciar, sigui de casos de l’entorn proper o donant veu a les diferents situacions que l’associació reflecteix a través de la seva campanya. 

A banda de la pròpia campanya, l’Associació in via també ha programat un seguit d’activitats en aquestes dates. Aquest dilluns, 21 de novembre se celebrarà la jornada ‘La interseccionalitat i la violència masclista: un abordatge integral’.

El 23 i 24 de novembre i el 14 i 15 de desembre també es duran a terme formacions online —obertes a tothom amb inscripció prèvia— sobre detecció i abordatge de violència masclista i tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual.

I finalment, el proper 25 de novembre a les 17.15h, davant la Seu del Districte de Sant Martí (Plaça de Valentí Almirall, 1 - Barcelona), es llegirà juntament amb altres entitats el Manifest del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, i quan acabi tots els participants es dirigiran a la manifestació de Barcelona. 

La violència masclista en la infància

Durant el 2021, l’Associació in via va atendre a través del telèfon Infància Respon 11.378 trucades, de les quals 2.100 trucades estaven relacionades amb casos de maltractament infantil i negligència, les problemàtiques de les quals han estat, per ordre de freqüència: maltractament psicològic, negligència, violència masclista directa, abusos sexuals per part de persones adultes, abusos sexuals per part de menors d’edat, etcètera.

Durant el mateix any i a través del Servei d’Atenció Residencial de l’entitat, es van atendre 114 dones víctimes i supervivents de violències masclistes, de les quals 48 supervivents eren infants o adolescents.

La majoria d’aquests infants i adolescents havien patit situacions de violència masclista contra la seva mare, vàries havien patit agressions físiques per part del seu pare, d’altres havien rebut maltractament psicològic o patit violència sexual, i algunes eren supervivents de matrimoni forçat o de mutilació genital femenina o de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article