Joves extutelats obriran una cooperativa per vendre verdures a Valls gràcies a un programa d’inserció laboral

L’associació Egueiro ha contractat quatre nois per al projecte ‘Brots Verds’, amb el qual adquiriran experiència laboral


Com cada dimecres, Sadik Charradi i el Hamza Niya munten la parada de bon matí a la plaça de l’oli de Valls. Hi venen verdures i hortalisses que cultiven ells mateixos en un hort als afores de Valls, recuperat després de 40 anys perdut. Són un grup de joves que va migrar a l’estat espanyol sense referents familiars i que han de fer front a un risc considerable d’exclusió laboral i social. Ara, i gràcies al projecte ‘Brots Verds’ de l’Associació Egueiro, es troben immersos en la creació d’una cooperativa per gestionar aquesta activitat i poder obrir una botiga al centre de la ciutat.

L’objectiu final de la iniciativa és oferir-los un treball temporal i adquirir experiència laboral per després treballar en altres empreses.

Quatre joves extutelats s’han unit per fundar una cooperativa per tal de gestionar un negoci amb productes del camp. Ho fan amb l’acompanyament de l’associació Egueiro que ara els té contractats perquè adquireixin experiència en el sector agrícola i puguin inserir-se posteriorment al mercat laboral.

L’associació Egueiro treballa amb persones amb addiccions, però amb l’arribada massiva l’any 2019 de menors no acompanyats, van gestionar la tutela d’alguns d’ells per encàrrec de la DGAIA. A mesura que ha passat el temps, la majoria d’ells han complert els 18 anys, quedant fora de la tutela de les institucions. “El problema sorgeix quan al complir la majoria d’edat, no hi ha prou recursos per a tothom. El carrer era una alternativa que no veiem viable. Per això vam aprofitar la xarxa de pisos que Egueiro disposava per ocupar-los amb aquests nois. Un cop resolta la qüestió de l’habitatge, vam mirar quin tipus de feina podíem crear fins que regularitzàvem la seva situació administrativa que no els permetia treballar”, explica el director general de l’associació Egueiro a Valls, Jaume Vilanova.

Amb aquest neguit va sorgir la iniciativa ‘Brots Verds’, un projecte iniciat el 2019 per inserir laboralment aquests nois. Primer es van recuperar els camps d’una finca de quatre hectàrees, al voltant de la masia Puig de Valls, a la carretera de Montblanc. Havia estat una antiga adoberia de pell i feia més de 40 anys que no s’explotava. Van haver de netejar el terreny, treballar la terra perquè fos cultivable i instal·lar-hi el rec, entre altres tasques.

Des del 2021 tenen una parada al mercat de Valls, estan a la plaça de l’Oli els dimecres i els dissabtes, on venen tot el que cultiven: cols, carbasses, alls, enciams o calçots, just ara que començarà la temporada. ‘Brots Verds’ ha contractat fins a vuit persones al llarg dels tres anys de vida del projecte, tot i que ara mateix només compta amb quatre treballadors.

La idea és que sigui un treball temporal per tal d’adquirir experiència laboral per després treballar en altres empreses. “Abans no tenia papers i ells (Egueiro) m’han ajudat, he après moltes coses. Tampoc sabia espanyol, he pogut estudiar i fins i tot sé com funciona una parada d’un mercat”, destaca un dels joves contractats, Sadik Charradi.

Una cooperativa amb botiga a Valls

Els quatre joves contractats per Egueiro estan ara immersos en la creació d’una cooperativa per tal d’obrir una botiga on vendre la verdura. Estarà ubicada al carrer de la Cort de Valls. De moment estan habilitant el local i tenen previst aixecar la persiana el primer trimestre del 2023. Hamza Niya serà un dels socis fundadors i assegura que “hi ha molta gent que li agrada el que fem i que venen a comprar els nostres productes”.

És per això que ara volen fer un pas endavant. La idea és que en aquesta nova cooperativa part de la plantilla sigui fixa, mentre que l’altra es vagi renovant cada any per tal que sigui una eina d’inserció laboral més i permeti als joves entrar en altres empreses gràcies a l’experiència adquirida.

L’associació Egueiro atén actualment 25 nois dins del programa ‘Brots Verds’. Alguns d’ells estan en procés de documentació, mentre que d’altres ja han obtingut el permís de residència i de treball, i es troben en cerca activa de feina. L’entitat social ha assolit acords amb altres empreses del territori perquè extutelats puguin tenir una primera experiència laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

CC Barcelona
1.

M'encanta! Molt bé pels joves i pels què els donen suport.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article