El 14% dels barcelonins que necessita anar al psicòleg no ho pot fer per motius econòmics

El 31,4% de les dones i el 21,6% dels homes tenen risc de patir una mala salut mental, segons l’enquesta de Salut de Barcelona 2021


Durant l’últim any, el 15,2% de les dones i l’11,7% dels homes que ho han necessitat no han rebut atenció en salut mental únicament per motius econòmics, segons l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021. A més, el  12,3% de les dones i el 8,1% dels homes que han necessitat atenció bucodental han hagut de renunciar-hi per aquest mateix motiu.

L'enquesta, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), es va fer entre febrer de 2021 i febrer de 2022, una època en què la Covid-19 encara era molt present. 

De fet, l’estudi posa de manifest que la prevalença de problemes de salut mental ha crescut de manera notable en els últims anys. En concret, el risc de mala salut mental ha passat del 19,9% al 31,4% en les dones entre els anys 2016 i 2021, mentre que en el cas dels homes ha passat del 16,5% al 21,6%.

Es tracta del risc més alt que s’ha detectat en aquest tipus d’estudi des que es realitza l’enquesta, fa vuit anys. Aquest increment es produeix en totes les edats, tret del grup de 65 a 74 anys, tant per a dones com per a homes.

Una de les conseqüències més greus dels problemes de salut mental és el suïcidi. En aquest sentit, l’Enquesta de Salut de Barcelona ha preguntat per primer cop sobre la ideació i l’intent de suïcidi i conclou que el 13% de les dones i el 10,8% dels homes han pensat a suïcidar-se alguna vegada a la vida, mentre que el 3,3% de les dones i l’1,9% dels homes declaren haver-ho intentat.

Entre les novetats que recull l’enquesta i que igualment té relació amb la salut mental, és que el 6,5% dels homes i l’1,7% de les dones han fet un ús problemàtic del joc durant l’últim any, unes xifres que igualment són més altes en el cas de la població jove i entre les classes socials més desfavorides.

Doble cobertura sanitària

D’acord amb les dades de l’enquesta, la població barcelonina que declara tenir una doble cobertura sanitària, és a dir, que paga una assegurança mèdica privada, va registrar l’any 2021 el seu màxim en ambdós sexes, amb un creixement sostingut per a totes les classes socials.

El context de la pandèmia pot tenir influència en bona part de les respostes com per exemple en l’increment important de l’atenció telefònica per substituir l’atenció presencial, els descensos notables en la satisfacció pel que fa al retorn que rep la ciutadania d’una visita amb l’especialista o bé l’atenció que es rep al voltant de la salut mental. Destaca, però, que més del 82% de la població recomanaria el seu metge o metgessa d’atenció primària.

D’altra banda, respecte a l’any anterior, l’informe La Salut a Barcelona 2021 recull una millora important respecte al descens que s’havia detectat en el diagnòstic de malalties cròniques, fins al punt que en el cas del càncer la situació se situa en nivells molt similars als del 2019 i els diagnòstics van ser només un 0,2% inferiors en dones i un 1,5% en els homes.

El diagnòstic de les malalties cardiovasculars, però, continua sent un 10,2% inferior en dones i un 8,2% en homes respecte als nivells prepandèmia. En canvi, els diagnòstics per trastorns d’ansietat s’incrementen en un 2,1% en dones i un 3,4% en homes respecte del 2019, amb un increment molt superior en la població entre 15 i 24 anys que ha estat del 46,0% en dones i del 25,2% en homes.

Per últim, l’informe detecta una recuperació parcial de l’esperança de vida respecte a l’any anterior. En concret, tot i seguir per sota de l’any 2019, les dones tenen una esperança de vida de 87,6 anys i els homes de 81,6 anys, una millora de més d’un any en ambdós casos. L’escletxa de gènere es redueix si es té en compte l’esperança de vida en bona salut, una edat que en el cas de les dones se situa en 78,8 anys i en el cas dels homes en 74,3.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article