Un de cada tres joves estava en risc de pobresa o exclusió social el 2021

Oxfam i el Consell estatal de joves alerten que l’IPC ha crescut un 35% respecte al 2006 i els salaris entre un 15% i un 25%


Un de cada tres joves d’entre 16 i 29 anys estava en risc de pobresa o exclusió social, segons l’informe La maledicció de l’eterna joventut del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE) i Oxfam Intermón. “Ser jove avui significa afrontar una realitat de precarietat, inestabilitat i incertesa”, ha assegurat la president del CJE, Andrea González.

Ha afegit que aquests joves han crescut amb les pitjors perspectives econòmiques dels darrers 60 anys. L’informe apunta que l’IPC ha crescut un 35% respecte al 2006, mentre que el salari nominals dels joves d’entre 25 i 34 anys ho ha fet un 25%, i el dels menors de 25 un 15%. Per contra, el salari dels majors de 35 anys s’ha mantingut proper, o fins i tot ha pujat.

L’informe apunta que el creixement de la seva renda per càpita a mesura que fan any és cada vegada menor. Així, la generació Z, als 20 anys, viu un creixement econòmic un 40% inferior al que van gaudir les persones nascudes a la dècada dels 60 a la seva mateixa edat. Mentre que els milenials, als 30 anys, ha viscut un creixement econòmic un 50% inferior al de la generació dels 60.

La taxa d’atur del grup d’edats compreses entre els 20 i els 24 anys és del 24,10%, el doble de la mitjana estatal (12,48%). Els que tenen entre 16 i 19 anys es multiplica es quadruplica: 48,67% enfront del 12,48%. Amb aquestes xifres, l’estat espanyol se situa en els primers llocs de les llistes d’atur juvenil de la Unió Europea.

Pel que fa als sous, des del 2008 entre la població han pujat més del doble del que ho han fet entre els joves de 24 a 35 anys i fins a vuit vegades més que el dels menors de 24.

Això fa que hagin anat perdent poder adquisitiu i s’hagi intensificat la bretxa entre generacions. El 2008 la diferència entre la renda mitjana total i la renda mitjana de les persones d’entre 16 i 29 anys era de només 400 euros, avui s’ha triplicat. 

Poca riquesa acumulada

Tot plegat ha fet que aquesta generació s’enfronti al futur amb una riquesa acumulada molt inferior a la de les anteriors. Segons l’informe, el patrimoni net dels menors de 35 anys s’ha reduït un 50% en 15 anys. D’altra banda, els joves espanyols triguen ara tres anys més a emancipar-se que els seus veïns europeus (29,8 anys respecte a 26,5).

La coordinadora del projecte de drets de la joventut d’Oxfam Intermón, Julia García, ho anomena “la maledicció de l’eterna joventut que va més enllà dels 30 anys”. Les dues organitzacions alerten que amb un present “truncat”, els joves d’avui seran un “feble suport” per a la societat del futur i per això han reclamat polítiques públiques innovadores i ambicioses que donin resposta a la situació de precarietat crònica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article