Entitats pel dret a l’habitatge veuen insuficient el projecte de llei estatal i reclamen acceptar esmenes plantejades

Consideren que s’han de regular els lloguers, incrementar el parc públic i posar fi als desnonaments sense alternativa


Les entitats que formen part de la Crida a un Pacte per l’Habitatge han considerat insuficient el projecte de llei estatal d’habitatge perquè no dona resposta a les necessitats actuals. En un comunicat, han concretat que és insuficient pel que fa a posar fi als desnonaments sense alternativa habitacional, la regulació dels lloguers, l’establiment del lloguer social obligatori i l’aposta pel parc públic d’habitatge.

Tot i això, ha afirmat que és urgent aprovar un marc normatiu que doni resposta a les necessitats en matèria d’habitatge i que es garanteixi el dret constitucional a un habitatge digne.

Les organitzacions han valorat que l’escàs parc públic no ofereix garanties per reallotjar persones en situació de vulnerabilitat que es vegin afectades per un llançament hipotecari o per impagament de lloguer. Per frenar aquest tipus de desnonaments, reclamen establir mesures més restrictives que les que es contemplen actualment, basades en una suspensió dels desnonaments, l’obtenció d’habitatge d’emergència i la coresponsabilitat de la propietat privada.

Les entitats socials han aportat esmenes referents a l’increment del parc públic d’habitatge, demanant al seu torn la cessió de tots els habitatges propietat d’entitats amb participació o control públic, entre elles la Sareb; així com la construcció de nous habitatges de protecció oficial, sector al qual s’hauria de destinar un mínim del 2% del PIB.

Però mentre aquest objectiu no sigui assolible, defensen que no existeix cap altra opció més raonable que cercar mecanismes de regulació dels preus dels lloguers en les zones residencials més tensades del mercat i penalitzar l’habitatge buit. En aquest sentit, consideren un error polític haver “menyspreat” l’existència a Catalunya de la Llei pel Dret a l’Habitatge del 2007.

Reclamen al PSOE acceptar les esmenes

En aquest sentit, les organitzacions han reclamat al PSOE que accepti les esmenes plantejades per la Iniciativa Llei Habitatge. Han demanat també la presència d’aquestes organitzacions al Consell Assessor de l’Habitatge, previst per la norma.

El conjunt d’organitzacions catalanes s’han sumat també a la crida a la mobilització ciutadana per aturar els desnonaments, per recuperar la regulació dels preus del lloguers i per treballar per reformar els factors que alteren el mercat de treball, al construcció d’un parc públic suficient i la implementació de reformes dels privilegis fiscals.

La Crida està formada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, Arrels Fundació, ECOM, Fundació APIP-ACAM, Comissió Obrera Nacional de Catalunya, Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Associació Entrepobles, Observatori Desc, Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Barcelona, Unió General de Treballadors de Catalunya, Sindicat de Llogateres i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article