El Govern planteja indemnitzar amb més de 39.000 euros les mares de fills assassinats per violència masclista

La proposta preveu també apujar la quantia als fills i filles de víctimes i reduir els tràmits burocràtics per accedir-hi


El Govern ha plantejat indemnitzar amb més de 39.000 euros les mares de fills assassinats per violència masclista, segons ha avançat El Periódico i han confirmat fonts del Departament d’Igualtat i Feminismes. La proposta estaria inclosa en la llei d’acompanyament dels pressupostos i l’objectiu de la conselleria seria arribar a totes les persones que requereixin l’ajuda, sense llindar màxim. El canvi legislatiu necessari inclou també un increment dels 6.649 als 39.838,65 euros en la indemnització als fills de les dones víctimes de violència masclista. A més, no serà requisit que presentin una sentència per la violència prèvia rebuda per part de la mare.

Entre els canvis que es volen introduir hi ha també l’eliminació de l’acreditació de lesions o seqüeles a través d’un comunicat mèdic per part de la víctima quan hi hagi una sentència judicial ferma que constati la violència patida. En el cas de la violència vicària, n’hi haurà prou amb les diligències policials.

En aquest sentit, el departament indica que sol·licitar un informe de seqüeles fora del circuit judicial resultava una revictimització, atès que calia tornar a relatar l’experiència viscuda. A això, afegeix la mateixa font, cal sumar-hi que l’informe sovint era impossible d’aconseguir, perquè les seqüeles havien sanat (pel mateix procés de recuperació) o perquè la prova documental havia desaparegut.

D’altra banda, Igualtat i Feminismes proposa també compatibilitzar aquestes indemnitzacions a la renda garantida de ciutadania, per tal de garantir que cap supervivent de Catalunya hagi de renunciar a la indemnització per incompatibilitats o per motius de major interès econòmic.

“Les prioritats polítiques es mesuren amb els recursos que s’hi destinen: per això estem redreçant el dèficit històric d’infrafinançament de les polítiques d’abordatge de les violències masclistes”, ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Amb el pressupost de l’any 2022, el departament ja va assumir el cost del sepeli, el trasllat o la repatriació en cas de feminicidis. Ara també es destinen recursos a millorar les vides de les dones supervivents de violències masclistes i dels seus fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article