Augmenten un 51% les agressions sexuals ateses pel Clínic els primers deu mesos de l’any

Nou de cada deu víctimes eren dones, mentre que tots els agressors eren homes


L’Hospital Clínic de Barcelona ha atès 556 agressions sexuals a urgències des de l’1 de gener i fins al 31 d’octubre. Es tracta de la xifra més gran registrada pel centre en els primers deu mesos de l’any i suposa un augment del 51% respecte al mateix període de l’any passat. A més, nou de cada deu víctimes eren dones, mentre que tots els agressors eren homes. El Clínic és el centre de referència en l’atenció de violència sexual a Barcelona per a majors de 16 anys.

Des de l’hospital destaquen que el 65% de les agressions s’han atès quan feia menys de 24 hores de l’agressió —mentre que l’any passat el percentatge era del 51,6%— i un 81% s’han atès abans de les 72 hores dels fets —l’any passat, 68%—; un fet que pot indicar que les dones prioritzen abans la cura personal de la salut psíquica i física que anar a comissaria. Tot i això, tres de cada cinc dones que van acudir a urgències més de tres dies després de l’agressió tenien menys de 25 anys i, d’aquestes, un 72% havien estat violades i gairebé una de cada deu van ser agredides sexualment per més d’un agressor.

En aquest sentit, les dades del Clínic demostren com un 57% de les dones van ser violades per via vaginal, anal o bucal, mentre que la meitat (51%) dels 54 homes atesos van patir una penetració anal. El lloc més freqüent on es produeix l’agressió és a un domicili, en un 44,6% dels casos, seguit dels locals d’oci nocturn, on es produeixen un 17% de les agressions, i de la via pública, on tenen lloc un 13,7% dels casos.

Pel que fa a l’edat de les víctimes ateses per urgències al Clínic, un 53% eren menors de 25 anys i fins al 5% de les agressions es van perpetrar contra dones de 16 i 17 anys. En un 44,8% dels casos les dones coneixien al seu agressor, mentre que en el 40% l’agressor és un desconegut i en un 10,7% dels casos la víctima no sap qui ha estat. A més, tot i que l’últim any ha disminuït el percentatge de casos d’agressions grupals (d’un 15,40% a un 10%), el número absolut és igual que l’any passat: 50 dones agredides, de les quals tres de cada cinc eren menors de 25 anys.

Urgències, espai d’atenció i detecció abans de la denúncia

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha mostrat la seva preocupació per l’augment d’atencions de casos de violència sexual al Clínic, un centre que ha assenyalat que “ha estat i és pioner en el sistema sanitari català per abordar aquesta xacra i que serveix com a model per altres centres”.

De fet, el 54,7% de les persones que han patit una agressió han arribat a les urgències del Clínic per iniciativa pròpia, una xifra que ha augmentat en més de deu punts percentuals respecte de l’any passat. Un 23,8% arriba amb acompanyament policial i el 20% ho fa acompanyada per un altre servei, com el SEM.

Per altra banda, el 65% de les persones ateses pel Clínic ha assenyalat que abans de l’agressió havien sortit de festa. En aquest sentit, tres de cada cinc víctimes han afirmat haver consumit alcohol com a mínim sis hores abans de l’agressió i en el 76% dels casos atesos s’aconsegueix confirmar la presència de substàncies a través de l’analítica. A més a més, el 37,7% de les víctimes ateses ha presentat amnèsia parcial, un 3,6% tenien amnèsia total i en una de cada cinc dones ateses s’han registrat lesions físiques com cops, mossegades a les mames i hematomes, entre altres.

Finalment, un 45% de les dones i un 40% dels homes han comunicat la seva intenció de denunciar els agressors, així com ja ho havien fet un 4,3% i un 7,4%, respectivament. No obstant això, un 31,5% de les dones i un 25,9% dels homes han assegurat en el moment de l’atenció que no podien pensar si denunciarien o no.

“Hem de posar el focus en les violències masclistes i el sistema de salut pot suposar una bona oportunitat per la detecció, més enllà de l’atenció”, ha subratllat el conseller de Salut, Manel Balcells.

Feminicidis, delictes contra la llibertat sexual i atenció

Des del gener fins al novembre s’han produït deu feminicidis a Catalunya, dels quals un és un feminicidi vinculat (la filla d’una dona). D’aquests, sis s’han produït en l’àmbit de la parella o exparella i quatre en l’àmbit familiar, segons les dades recollides al Dossier Estadístic sobre Violències Masclistes 2022, presentat per l’Institut Català de les Dones (ICD) a través de l’Observatori de la Igualtat de Gènere.

En relació amb els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals en un sentit ampli, fins al tercer trimestre de 2022 s’ha registrat un descens respecte al mateix període de l’any passat i s’han comptabilitzat 1.404 delictes. Tot i això, el 43,3% de les dones que han estat víctimes d’aquests delictes són menors d’edat i un 17,2% tenien menys de 13 anys.

Pel que fa a les atencions relacionades amb les diverses formes de violència masclista, les dones i les filles i fills atesos pels serveis d’intervenció especialitzada (SIE) han sigut gairebé el doble que l’any passat en el mateix període de temps. El nombre de dones ateses ha estat de 8.367, de les quals 395 eren adolescents, i el nombre de filles i fills atesos ha estat de 1.513. Per altra banda, les línies d’atenció (el telèfon 900 900 120 i el correu electrònic [email protected]) han realitzat 8.174 atencions fins a l’agost de 2022.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article